TechTag.se

En manual för WordPress

wordpress

För att använda WordPress behöver du två saker: webbhotell och ett domännamn.

Välj ett webbhotell som stöder WordPress. Många leverantörer erbjuder "ett-klicks-installation" för WordPress.

Köp ett domännamn från din valda webbhotellleverantör eller en separat domänregistrator.

Installera WordPress

Efter att du har skaffat webbhotell och domän, är nästa steg att installera WordPress. Vi kommer att gå igenom hur du gör detta via cPanel och Softaculous, en populär automatisk installationsprogramvara:

  1. Logga in på ditt webbhotellskonto och gå till cPanel.
  2. Sök efter Softaculous eller WordPress under "Programvara" eller "Tjänster" sektionen.
  3. Klicka på WordPress-ikonen och sedan på "Installera nu".
  4. Fyll i detaljerna för din webbplats. Detta inkluderar webbplatsens namn, beskrivning, adminanvändarnamn, adminlösenord och admin-e-postadress.
  5. Klicka på "Installera". Efter en kort stund ska WordPress vara installerat på din webbplats.

Steg 3: Konfigurera din WordPress-webbplats

Nu när du har installerat WordPress är det dags att börja konfigurera din webbplats.

  1. Gå till din webbplats genom att skriva "dindomän/wp-admin" i webbläsarens adressfält, där "dindomän" är din faktiska domän. Detta tar dig till WordPress-administratörspanelen.
  2. Logga in med adminanvändarnamnet och lösenordet som du skapade under installationen.
  3. När du loggar in första gången kommer WordPress att visa en introduktionsguide. Du kan följa den eller stänga den och utforska på egen hand.

Steg 4: Välj ett tema

Ett tema bestämmer utseendet på din webbplats.

  1. Gå till "Utseende" i administratörspanelen och sedan "Teman".
  2. Klicka på "Lägg till nytt" för att bläddra bland tusentals gratis teman tillgängliga i WordPress-temakatalogen. Du kan filtrera teman baserat på specifika funktioner eller layouter.
  3. När du har hittat ett tema du gillar, peka på det och klicka på "Installera". När temat är installerat, klicka på "Aktivera" för att börja använda det.

Steg 5: Lägg till innehåll

Nu när du har valt ett tema är det dags att börja lägga till innehåll på din webbplats.

  1. Sidorna: Gå till "Sidor" i administratörspanelen och klicka på "Lägg till ny". Här kan du skapa statiska sidor som "Om oss", "Kontakta oss" etc.
  2. Inlägg: Om du vill skapa blogginlägg, gå till "Inlägg" och klicka på "Lägg till ny". Du kan skriva ditt inlägg, lägga till bilder och annat media, och kategorisera och tagga dina inlägg.
  3. Menyer: För att organisera dina sidor och inlägg, skapa menyer genom att gå till "Utseende" och sedan "Menyer". Du kan lägga till de sidor, inlägg, kategorier och anpassade länkar du vill ha i din meny, och sedan dra och släppa dem för att ordna dem.

Steg 6: Installera plugins

Plugins kan lägga till extra funktioner på din WordPress-webbplats, som kontaktformulär, SEO-verktyg och mer.

  • Gå till "Plugins" i administratörspanelen och klicka på "Lägg till ny".
  • Sök efter det plugin du vill ha, och klicka sedan på "Installera nu" och "Aktivera".

Steg 7: Anpassa din webbplats

För ytterligare anpassningar av din webbplats, gå till "Utseende" och sedan "Anpassa". Här kan du ändra webbplatsens titel och tagline, färger, bakgrundsbild, menyer, widgets och mer, beroende på vilket tema du använder.

Kom ihåg att alltid klicka på "Spara och publicera" eller "Publicera" när du är klar med dina ändringar.

Steg 8: Optimera för sökmotorer

För att göra det lättare för människor att hitta din webbplats på Google och andra sökmotorer, kan du installera ett SEO-plugin som Rank Math. Detta plugin hjälper dig att optimera dina sidor och inlägg för sökmotorer.

Permalinks

Permalinks i WordPress är URL-strukturer som används för dina sidor och inlägg. De kallas "permalinks" eftersom de i teorin är permanenta länkar till ditt innehåll. Det är viktigt att ställa in dem på ett optimalt sätt för både användarvänlighet och SEO (sökmotoroptimering).

Här är hur du ställer in permalinks i WordPress:

Steg 1: Logga in på din WordPress-adminpanel
Du kan göra detta genom att gå till "dindomän/wp-admin", där "dindomän" är din faktiska domän.
Steg 2: Gå till Permalink-inställningarna
Peka på "Inställningar" i den vänstra menyn och klicka sedan på "Permalinks". Detta tar dig till sidan för permalinksinställningar.

Steg 3: Välj din Permalink-struktur

På permalinksinställningssidan ser du flera alternativ:

  • Plain: Detta är standardinställningen där varje sida och inlägg har en URL som slutar med ett frågetecken och en siffra, som "?p=123". Detta är inte särskilt användar- eller SEO-vänligt.
  • Day and name: Detta alternativ inkluderar året, månaden, dagen och inläggets titel i URL:en, som "dindomän/2023/05/16/sample-post/".
  • Month and name: Detta alternativ är liknande men tar bort dagen, så URL:en blir "dindomän/2023/05/sample-post/".
  • Numeric: Detta alternativ använder arkivnumret för inlägget, som "dindomän/archives/123".
  • Post name: Detta alternativ använder bara inläggets titel, som "dindomän/sample-post/". Detta är det mest populära alternativet eftersom det är kort, enkelt och SEO-vänligt.
  • Custom Structure: Med detta alternativ kan du skapa en anpassad struktur med hjälp av ett antal tillgängliga taggar, som %year%, %postname%, %category%, och mer.

    När du har valt din permalink-struktur, klicka på "Spara ändringar" längst ner på sidan.

    Observera att om du redan har publicerat innehåll på din webbplats, bör du vara försiktig med att ändra permalinks-strukturen eftersom det kan bryta befintliga länkar. I sådana fall kanske du behöver ställa in omdirigeringar från dina gamla URL:er till de nya.

    Editorn

    WordPress har två olika redigeringsgränssnitt för att skapa och redigera inlägg och sidor: Classic Editor och Block Editor (även känd som Gutenberg).

    Classic Editor var standardredigeraren i WordPress före version 5.0 (släppt i december 2018). Den ser ut och fungerar mycket som ett traditionellt ordbehandlingsprogram, där du skriver text, lägger till bilder, skapar länkar, formaterar text och så vidare i en enda stor textfält. Om du vill lägga till mer komplexa element, som gallerier eller inbäddade videor, skulle du behöva använda kortkoder, HTML eller specialiserade plugins.

    Block Editor (Gutenberg) introducerades i WordPress 5.0 som ett modernare och mer flexibelt alternativ till Classic Editor. Block Editor är ett "block-baserat" system, där varje element du lägger till på din sida eller ditt inlägg (som textavsnitt, rubriker, bilder, videoklipp, listor, tabeller, knappar, widgets och mer) är ett separat block. Varje block kan manipuleras individuellt, vilket innebär att du kan justera dess inställningar, flytta det runt på sidan, duplicera det och mer.

    Block Editor gör det mycket lättare att skapa komplexa layouter och sidor med rikt innehåll, jämfört med Classic Editor. Du kan till exempel lägga till kolumner, grupper, omslagsbilder och andra avancerade layouter direkt i redigeraren, utan att behöva använda kortkoder, HTML eller plugins. Dessutom erbjuder Gutenberg stöd för återanvändbara block, vilket kan spara tid om du ofta lägger till samma innehåll på olika sidor eller inlägg.

    Det är värt att notera att vissa användare kan hitta Block Editor lite mer utmanande att lära sig till en början, särskilt om de är vana vid Classic Editor. Dessutom kan vissa äldre plugins och teman inte vara fullt kompatibla med Block Editor. Men i stort sett har Block Editor blivit standard för WordPress och får ständigt uppdateringar och förbättringar.

    Du kan fortfarande använda Classic Editor om du föredrar det, genom att installera och aktivera Classic Editor-pluginet i WordPress. Detta kan vara särskilt användbart om du redan är bekant med och föredrar det äldre gränssnittet, eller om du använder teman eller plugins som inte är kompatibla med Block Editor.

    Kategorier och taggar

    Varje inlägg i WordPress är arkiverad under en eller flera kategorier. Kategorier möjliggör klassificering av dina inlägg i grupper och undergrupper, och därigenom hjälpa besökarna i navigeringen och användningen av din hemsida.

    Varje kategori kan hänföras till en huvudkategori så att du kan bilda en hierarki inom de strukturerade kategorierna. Att använda bilar som ett exempel kan en hierarki vara; Bil-> Ford-> Mustang. Varje kategori måste vara unikt i namnet, oavsett hierarki.

    Här namnger du din kategori. Tänk på att det visas som du skriver det… Permalänken är den URL-vänliga varianten av namnet.

    Den består vanligtvis endast av små bokstäver, siffror och bindestreck. Kategorier kan till skillnad från etiketter sättas i hierarki.

    Du kanske vill ha en kategori för musik, och under den ha två underkategorier för rock och pop. Helt valfritt. Beskrivningen är inte framträdande som standard, men vissa teman kanske visar den.

    Taggar är de sökord som du kan tilldela varje inlägg eller på varje sida du skapar. Detta har ingenting att göra med kategorier, taggar har ingen hierarki i sig, vilket det inte finns någon relation från en etikett till en annan.

    Men som i kategorier, taggar ger ytterligare stöd till dina läsare att få tillgång till informationen på din hemsida/blogg.

    Men för att dina inläggsetiketter ska visas på hemsidan, så måste du använda dig utav Widgets, det är här du måste lägga in “Etikettmoln”, denna hittar du under “Tillgängliga widgets”. Alla etiketter som läggs in under varje inlägg hamnar under Etikettmoln.

    Media

    Media är bilder, video, inspelningar och filer du laddar upp och använder i din sida/blogg. Här kan du se vilka filer som är uppladdade, när de blev uppladdade, vem som laddat upp dessa och var i strukturen, dvs. var dessa ligger (där dina mediefiler lagras).

    Om du behöver ladda upp media, även om media inte är relaterad till en post eller sida, måste du använda medierna Lägg till ny under menyn Media -> Lägg till. Mediebiblioteket låter dig redigera, visa och ta bort

    Media som tidigare lagts upp i din sida/blogg eller de filer som inte används längre. Du kan klart markera flera stycken för att radera dessa om du så önskar/behöver. Sökning och filtrering är också ett sätt att låta dig hitta de önskade filer på ett snabbt och enkelt sätt.

    Galleri

    Det finns många galleri-plugins för WordPress, men visste du att WordPress har haft ett eget plugin sedan lanseringen av version 2.5 över två år sedan? För att komma igång med WordPress egna galleri-plugin, måste du skapa eller redigera inlägg eller sida som du vill att galleriet ska visas i och klicka sedan på “Lägg till en bild”-knappen.

    Du kan använda detta för att ladda upp alla dina bilder i full storlek och WordPress kommer att automatiskt generera de olika storlekarna (inklusive miniatyrer) för dig. Nu är det viktigt att notera att när du lägger till en bild via denna metod när du skriver eller redigerar en post eller sida, kommer det att tilldelas till det specifika inlägget eller sidan, vilket är hur WordPress håller reda på galleriets innehåll.

    När du har laddat alla önskade bilder, klicka på “Lägg till en bild” igen, välj “Galleri”-fliken, välj önskade inställningar och klicka på “Infoga Galleri”-knappen längst ner för att lägga till i galleriet till ditt inlägg eller sidan. På ovan bild kan man göra lite justeringar så att det passar designen eller önskemål.

    Här kan du ställa in vad bilden ska hetta, om denna ska visa var den länkas ifrån, mm. Justering: Ingen-, Vänster-, Centrerad- eller Högerställt. Storlek: Miniatyr, Medium, Stor eller Full storlek. Här ställer du in hur galleriet ska infogas, detta klart hur din WordPress är inställ samt hur denna är uppbyggd när det gäller designen för just din installerad WordPress.

    Länkar

    Länkar – Dessa kategoriseras allt eftersom du lägger till länkar. Dessa är t.ex. om du länkar till externa länkar så som hemsidor, videos, pdf, ljud, mm. Genom att länka till din e-postadress kan dina besökare, genom att klicka på denna, kunna skicka e-post till dig.

    Skapa nya sidor

    Modulen Sidor är ett annat verktyg för att lägga till innehåll i din WordPress och används ofta för att presentera “statisk” information om ditt företag, Artiklar är normalt “tidlösa” i sig. Ett bra exempel på en sida är den information som kan finnas i “Om oss” eller “Kontakta oss” sidor.

    En sida bör inte förväxlas med den tid-orienterade objekt som kallas inlägg, inte heller bör en WordPress sidan förväxlas med ordet “sida” till en webbsida eller HTML-dokument på webben.

    Eftersom Sidor inte hör till den normala inläggskronologin och sådan som inte visas med resten av dina inlägg, utan visas endast individuellt. För att börja skriva en ny sida, följ steg för steg guiden nedan.

    Klicka på menyvalet Sidor och klicka sedan på Skapa ny i din admin-panel: När du klickar på “Skapa ny”, får du ett fönster som nedan: Klicka igen på “Skapa ny” uppe sidan om Sidor, då kommer du få upp ett fönster som nedan: Ange din titel, här spelar det ingen roll hur du stavar, du kan ha ä, ö, å och mellanslag.

    Nedanför verktygslådan kan du lägga in filer i form av bilder, videos, ljudfiler eller media samt texter. För lära dig hur Verktygslåda fungerar, klicka på Verktygslåda här till vänster.

    När du är klar med att skriva in din text, lagt upp/infogat fil, klickar du på Uppdatera knappen, denna hittar du på höger sidan under rutan Publicera, om du vill publicera denna på en gång eller genom att klicka på Förhandsgranska ändringar om du först vill se hur det ser ut flytta till papperskorgen om du vill ta bort denna: För att lista sidorna som har skapats, klickar du på Sidor.

    Här kommer dina sidor visas, du kan öppna för att redigera eller för att ta bort om du inte längre vill att denna ska synas: Nu har du lärt dig hur du skapar nya sidor samt hur du publicerar dessa.

    Kommentarer

    Kommentarer är en funktion i inlägg som tillåter läsarna att kommentera dessa. Med detta menas det med att man kan skapa diskussioner, följa en tråd eller helt enkelt berömma författaren för ett välskrivet inlägg. Under kommentarerna kan du redigera och ta bort samt markera denna som skräppost.

    Kommentarer i vissa fall hamna här för att bli godkända innan publicering, kommentarer som en gång inte blivit godkända, kan man alltid godkänna på nytt.

    Flera kommentarer kan väljas och godkännas, markerat som skräppost, icke godkända, eller raderas. Ovanför de listade kommentarerna hittar du fem menyer; Alla, Inväntar granskning, Godkända, Skräpposter och Papperskorg. Under Alla, då listas alla, dvs från resterande fyra menyer.

    Under granskning hittar du de som måste godkänna, markera som Skräppost eller slänga dessa i Papperskorgen. Genom att lägga dessa i papperskorgen, betyder det inte att dessa är borta helt. Du kan alltid återställa dessa från papperskorgen, så länge du inte tar bort dessa permanent ifrån papperskorgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

dropmagnifier