TechTag.se

Bästa Webbhotell i Sverige

Ett webbhotell är mer än ett ställe där du kan lägga upp din sajt, hemsida eller shop. Det lönar sig ett lägga ner lite extra tid innan du bestämmer dig för vilket webbhotell du ska välja och som är perfekt för dig, det är mycket att tänka på. Här kan du lätt kan jämföra Sveriges bästa webbhotell.

Rank / Webbhotell Disk / Trafik Domäner Övrigt Pris /mån Recension Betyg Mer info

1. Simply

Disk: ∞
Trafik: ∞

Domäner: ∞
Datacenter: DK

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

Privat: 20kr
Företag: 210kr (år 1 - 100kr)

Simply.com
fd Uno Euro Recension
8,5

2. Inleed

Disk: 2GB
Trafik: 50GB

Domäner: ∞
Datacenter: SE

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

Privat:19kr
Företag 99kr

Inleed Recension 8,5

3. Templ

Disk: 5GB
Trafik: 5GB

Domäner: 1
Datacenter: FI

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

Privat:134kr
Företag 1326kr

Templ Recension 8,5

4. Beebyte

Disk: 50GB
Trafik: ∞

Domäner: 5
Datacenter: SE

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

Privat: 119kr
Företag: 329kr

Beebyte Recension 8,0

5. Egensajt

Disk: 10GB
Trafik: 20GB

Domäner: ∞
Datacenter: SE

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

Privat: 29kr
Företag: 59kr

Egensajt Recension 8,0

6. Oderland

Disk: 20GB
Trafik: 2000GB

Domäner: ∞
Datacenter: SE

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

Privat: 167kr
Företag: 334kr

Oderland Recension 8,0

7. Miss Hosting

Disk: 100GB
Trafik: ∞

Domäner: 1
Datacenter: SE/US/EU

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

Privat: 49kr (9kr år 1)
Företag: 220kr (29kr år 1)

Miss Hosting Recension 7,5

8. Stablehost

Disk: ∞
Trafik: ∞

Domäner: 1
Datacenter: SE

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

Privat: 39kr
Företag: 299kr

Stablehost Recension 7,5

9. Hostinger

Disk: 10GB
Trafik: 100GB

Domäner: 1
Datacenter: UK, NL

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

Privat: 18kr
Företag: 65kr

Hostinger Recension 7,5

10. One.com

Disk: 50GB
Trafik: ∞

Domäner: 1
Datacenter: DK

1-klick
Backup
SSL

Privat: 19kr
Företag: 69kr

One.com Recension 7,0

11. Loopia

Disk: 75GB
Trafik: 750

Domäner: 1
Datacenter: SE

1-klick
Backup
SSL

Privat: 99kr
Företag: 199kr

Loopia Recension 6,0

12. WP Engine

Disk: 10GB
Trafik: 25000 besökare

Domäner: 1
Datacenter: USA

1-klick
Backup
SSL

$29/mån

WP Engine Recension 5,0


Webbhotell Sverige

Det finns många webbhotell i Sverige, du kan välja dom flesta i vår lista. Vi inkluderar både webbhotell som passar företag och privatpersoner. Så du kan välja vilka som du vill läsa en hel recension av. Du kan dessutom se

Vad är ett webbhotell?

Webbhotell ServerhallWebbhotell finns det idag en hel uppsjö av och det är långt ifrån lätt att hålla reda på alla. Därför har vi på Techtag.se satt ihop denna lättöverskådliga webbhotell-jämförelse så att du lättare kan hitta det webbhotell du letar efter. Ett som täcker behoven och dom kraven du har och som samtidigt är ett så billigt webbhotell som möjligt.

I listan ovan hittar du, vad vi tycker är, bästa webbhotellet Sverige. Listan är baserad på faktorer som t ex support, teknik och pris. Allt så du kan göra rätt val för just dig.

Support

Ett bra webbhotell har ofta bra support, men blir ofta bortprioriterat när du ska välja webbhotell men det är ack så viktigt. Tyvärr kan man inte veta hur bra supporten är i förhand utan måste ofta lära sig det genom att testa sig fram och den kan självklart skilja sig åt från gång till gång.

Du kan också få ett hum på sajter så som Trustpilot om dom har bra support.

Här försöker vi informera så mycket som möjligt om hur dom olika leverantörernas support funkar och har för rykte. Men vårt tips är ändå att själv skicka iväg ett mail till dom och testa hur lång tid det tar att få svar.

Prestanda på ditt webbhotell

Prestanda kan vara minst lika svårt att mäta som supporten, men om du vet om nån site som ligger på det webbhotellet du funderar på så testa hur snabb den sajten är.

Men det kan vara viktigt att servern står i Sverige för bästa möjliga prestanda, om din sajt främst riktar sig till svenska besökare. Men det bästa du kan göra för få en snabb sajt är att minska antalet javascript som laddas.

Säkerhet

Det finns många bra skäl att tänka på säkerheten när du jämför olika webbhotell:

Säkerhetskopiering / Backup

Finns det tillgång till gratis, vilket det oftast finns, ska du kolla vilket intervall backup görs. Om dom görs med större mellanrum en 1 gång om dagen i alla fall i en månad så bör tänka efter en extra gång.

SFTP eller motsvarande

Det är mycket viktigt att kunna upprätta en säker anslutning till din webbserver, kan vara lite problem ibland, men du kommer tacka din lyckliga stjärna om du blir utsatt för ett intrångsförsök den vägen, fast kommer du inte veta 🙂

SSL

SSL är inte bara ett ranking-signal till Google utan också ett bra sätt att hålla dina besökares info hemliga. Du kan läsa mer om gratis ssl Lets Encrypt här.

E-mail

Det här varierar mellan olika webbhotell, det absolut e-postadresser är antalet email-konton också annat kan vara smart att kolla upp, te x:

 • IMAP / Pop3
 • Webbmail - Finns det en version av mailen när du t ex är på resande fot och du inte har till din dator.
 • Spamfilter - Ingen gillar spam så du bör kolla om webbhotellet gör en första koll .
 • Virusskydd - Ännu viktigare än spamskydd, speciellt om du inte har något eget virusprogram.

E-handel

eHandel webbshopOm du vill starta din ehandel från ”scratch” så är dom vanligaste alternativen:

 • WooCommerce
 • Shopify
 • PrestaShop
 • Magento

Utrymme

Utrymme är alltså hur stor din hemsidan får vara. Som exempel tar den här sidan upp 1,5MB. Tittar vi på jämförelse-tabellen ovan så ser vi att den här sajten får plats med god marginal på den absolut billigaste som är Inleed.

Våra tips är att du väljer ett som idag passar dig och om du sen planerar att bygga ut i framtiden så uppdaterar du då i stället för att köpa ett att "kunna växa i direkt.

Om du är ute efter ett webbhotell för 1 / få hemsidor

Om du bara ska ha en eller några få sajter som mest kommer att bestå text, lite bilder och inbäddade mediefiler behöver du inte bry dig så mycket om utrymme, med bara 10 GB kommer du riktigt långt.

Då är det viktigare att fokusera på hur snabbt och stabilt webbhotell är samt på hur bra support och kontrollpanel webbhotellet har.

Om du ska ha många hemsidor

Om du tänkt satsa stort 100-tals sajter ska du köpa ett webbhotell som ger dig ett stort utrymme, obegränsat med databaser, trafikmängd och e-postadresser.

 • Tilläggs-domäner / extra domäner / add on domains, som dom kallas i Cpanel. Obegegränsat är självklart bäst.
 • Databaser, obegränsat
 • Trafik, obegränsat
 • E-postkonton / forwarders
 • Utrymme så du får plats med sajter som innehåller video och bilder.

WordPress Webbhotell

Vilket webbhotell ska man ha om man ska ha en egen WordPress hemsida med egen domän? Alla webbhotell passar inte så bra till WordPress och i det här inlägget går vi genom vilka webhotell som har en enkel 1-klick-installation av just WordPress.

Du kan också se vilken kontrollpanel dom använder.

Du hittar bra WordPressguider här.

Att byta ditt WordPress webbhotell

Enklast är absolut att ladda ner ett plugin som hjälper dig, sök ”migration” i plugin söket. Vi rekommenderar "All-in-One WP Migration" men ett annat plug in funkar lika bra.

Tillgänglighet / Uptime / Downtime

Kärt barn har många namn men eftersom vi skriver på svenska kallar vi det för ”Tillgänglighet”. Det är helt enkelt den tid som din hemsida finns tillgänglig på Internet.

Alltså tiden då din hemsida inte går att komma åt på grund av planerade eller oplanerade driftstopp. Kanske går en server sönder och behövs bytas ut. Kanske blir det strömavbrott. Allt sånt är inräknat.

Den här siffran är självklart lite svår att få tag på men om någon säger att dom har 99% upptid (3d 15t 39m närtid årligen), så ska du tänka en extra gång... allt under 99.5% (1d 19t 49m nertid) är inte särskilt bra. 99,99%, blir ändå 8t 45m om året som servern är nere.

Trafik

Trafik är alltså den mängden dataöverföring som tillåts. Räknat per månad vanligtvis i GB, har du en vanlig site kommer du nog inte höra ditt webbhotell om att du skulle överskridit trafik-gränsen, men det kan hända.

Vissa webbhotell har obegränsat utrymme och bandbredd, det kan alltid vara trevligt så du vet att du är säker.

Men det kan ändå bli problem om dom har en max antal filer (inodes). Det kan bli problem om du har en WordPress-blog som skapar kanske 10 storlekar av varje bild du laddar upp.

Men du måste skriva en hel massa inlägg för att ska bli problem eller om du har en WooCommerce-butik med 50000 produkter.

Domännamn

Om du vill ha flera sajter så är det värt att kolla extra noga om det ingår att du ha flera domäner kopplade till ett konto, i Cpanel kallas dessa Add on domains eller på svenska tilläggsdomäner.

Om du ska registrera en domän med en "nyare” ändelse, t ex .guide eller .io, bör du dels kolla vad det kommer att kosta år 2 när du måste förnya domänen dels kolla dom priserna.

Domcomp kan man se att .io kostar mellan $32 och $75. Så kasta inte pengarna i sjön 🙂

Om webbhotellet vill registrera din domän i sitt eget namn ska du överge dom direkt, strunta i eventuella pengar du redan betalt. Det finns i princip bara en anledning för dom att göra det, ett låsa in dig genom att ta din domän som ”gisslan” när deras tjänst blir dålig.

Behöver du hosting till ditt företag?

Om du driver en lite större sajt kan det var värt att titta på en VPS - Virtual Private Server eller virtuell privat server. En VPS ger dig väldigt många fler möjligheter men samtidigt också högre krav på din kompetens vid administrationen osv.

Om du inte har den tekniska kompetensen att ta hand om den VPS kon du köpa till ”managed VPS” då håller webbhotellet koll på uppdateringar osv. Tjänsten finns bland annat hos: Inleed och Stablehost.

Windows eller Linux Hosting

Kort sagt om du inte vet så ska nog välja Linux. Det är bara om du vet att din sajt är byggd med .Net som du ska välja Windows, i princip.

Ett operativsystem fungerar i stort sett utan att synas. Åtminstone är det tänkt så. Det spelar ingen roll för icke-nördar hur en fil lagras eller hur minnet används, eller hur samtidiga processer delar begränsade resurser på en dator. Det tillhör de grundläggande funktionerna i ett operativsystem.

Ändå kan du hitta mycket passionerade anhängare med mycket detaljerade listor på för- och nackdelar för alla operativsystem. Varför? Jo, om lågnivåfunktioner i ett operativsystem jobbar i det fördolda finns många andra funktioner som synliggörs. Ibland när de inte förväntas göra det.

Objektiva för- och nackdelar i frågan ryms i en tjock bok. Men att välja operativsystem för webbhotell hamnar på mer hanterbar nivå. Det kan övervägas även om man inte ens vet vad en processor är.

Inlärningskurvor

För de flesta webbplatsägare är hantering och administration av webbplatsen/servern ingen glädjekälla. Det är inte något man finner nöje i och man har massor av andra saker att oroa sig för.

Många vet inte hur det fungerar och har inget intresse (med rätta, med tanke på deras prioriteringar). Därför är det av största vikt underlätta administrationen för dem.

Huruvida en Unix-baserad plats (vanligtvis Linux) är lättare att administrera än Windows beror på din nuvarande kunskap och på vilken typ av verktyg och nivån på tillgång som ditt webbhotell erbjuder. Men i allmänhet är Linux svårare att installera och underhålla än Windows och inlärningskurvan är brantare.

FTP och kontrollpaneler

Men ofta behöver du inte bry dig. För många är operativsystemet relativt lättöverskådligt. FTP filöverföring för att få en ny webbsida till en Windows-server liknar en Linux-baserad webbplats. Användaren/administratören slipper helt enkelt se vad som pågår i maskineriet.

Många företag tillhandahåller redskap som döljer varje medvetenhet om operativsystemet. I sådana fall har webbplatsägaren ingen anledning att ta hand om någonting alls, såvida han inte behöver eller vill gå ”innanför den svarta lådan”.

Prestanda

Prestanda kan vara relevant att titta på när man väljer operativsystem. Men för det mesta är aspekten bortom webbplatsägarens kontroll. Totalresultat kan vara bra eller dåligt för varje system, beroende på faktorer producenten sällan medger.

Men mer sannolikt är att webbplatsägaren vid något tillfälle i sin (och webbplatsens) utveckling får ögonen på den databasprodukt som används för att lagra information.

Databaser

DatabaserMicrosoft SQL Server är relativt enkel att använda, men ändå extremt kraftfull med hög prestanda. Men den kan inte köras på Linux. Åtminstone inte utan särskild programvara som överträffar Windows, vilket vanligtvis dödar prestanda.

Å andra sidan är MySQL inte mycket svårare att lära än MS SQL Server bara man tar sig tid, och det finns många gratisinstallationer. Kostnaden kan bli problem vid detta val.

Programmeringsspråk

Sist men inte minst finns det skillnader i programspråk som (åtminstone vanligtvis) används på Windows vs Unix. Om du har programmerare som är duktiga i Visual Basic, ASP och annan Microsoft-teknik, är en Windows-baserad värd att föredra. För Perl och PHP-programmerare är Linux vanligare plattform.

Ingen enskild faktor kan leda dig till rätt operativsystem. Och i det långa loppet är det inte det viktigaste valet, såvida du helt enkelt inte älskar att leka med operativsystem.

it-bloggar.se

Innehåll

magnifier