TechTag.se

Bäst Webbhotell i Sverige

Ett webbhotell är mer än ett ställe där du kan lägga upp din sajt, hemsida eller shop. Det lönar sig ett lägga ner lite extra tid innan du bestämmer dig för vilket webbhotell du ska välja och som är perfekt för dig, det är mycket att tänka på. Här listar vi webbhotell så du lätt kan jämföra Sveriges bästa webbhotell.

Rank / WebbhotellDisk / TrafikDomänerÖvrigtPris /månRecensionBetygMer info

1. Simply

Disk: ∞
Trafik: ∞

Domäner: ∞
Datacenter: DK

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

Privat: 20kr
Företag: 210kr (år 1 - 100kr)

Simply.com
fd Uno Euro Recension
8,5

2. Inleed

Disk: 2GB
Trafik: 50GB

Domäner: ∞
Datacenter: SE

 • 1-klick
 • Backup
 • SSL

  Privat:19kr
  Företag 99kr

  Inleed Recension8,5

  3. Templ

  Disk: 5GB
  Trafik: 5GB

  Domäner: 1
  Datacenter: FI

  • 1-klick
  • Backup
  • SSL

  Privat:134kr
  Företag 1326kr

  Templ Recension8,5

  4. Beebyte

  Disk: 50GB
  Trafik: ∞

  Domäner: 5
  Datacenter: SE

  • 1-klick
  • Backup
  • SSL

  Privat: 119kr
  Företag: 329kr

  Beebyte Recension8,0

  5. Egensajt

  Disk: 10GB
  Trafik: 20GB

  Domäner: ∞
  Datacenter: SE

  • 1-klick
  • Backup
  • SSL

  Privat: 29kr
  Företag: 59kr

  Egensajt Recension8,0

  6. Oderland

  Disk: 20GB
  Trafik: 2000GB

  Domäner: ∞
  Datacenter: SE

  • 1-klick
  • Backup
  • SSL

  Privat: 167kr
  Företag: 334kr

  Oderland Recension8,0

  7. Miss Hosting

  Disk: 100GB
  Trafik: ∞

  Domäner: 1
  Datacenter: SE/US/EU

  • 1-klick
  • Backup
  • SSL

  Privat: 49kr (9kr år 1)
  Företag: 220kr (29kr år 1)

  Miss Hosting Recension7,5

  8. Stablehost

  Disk: ∞
  Trafik: ∞

  Domäner: 1
  Datacenter: SE

  • 1-klick
  • Backup
  • SSL

  Privat: 39kr
  Företag: 299kr

  Stablehost Recension7,5

  9. Hostinger

  Disk: 10GB
  Trafik: 100GB

  Domäner: 1
  Datacenter: UK, NL

  • 1-klick
  • Backup
  • SSL

  Privat: 18kr
  Företag: 65kr

  Hostinger Recension7,5

  10. One.com

  Disk: 50GB
  Trafik: ∞

  Domäner: 1
  Datacenter: DK

  1-klick
  Backup
  SSL

  Privat: 19kr
  Företag: 69kr

  One.com Recension7,0

  11. Loopia

  Disk: 75GB
  Trafik: 750

  Domäner: 1
  Datacenter: SE

  1-klick
  Backup
  SSL

  Privat: 99kr
  Företag: 199kr

  Loopia Recension6,0

  12. WP Engine

  Disk: 10GB
  Trafik: 25000 besökare

  Domäner: 1
  Datacenter: USA

  1-klick
  Backup
  SSL

  $29/mån

  WP Engine Recension5,0


  Webbhotell Sverige

  Det finns många webbhotell i Sverige, du kan välja dom flesta i vår lista. Vi inkluderar både webbhotell som passar företag och privatpersoner. Så du kan välja vilka som du vill läsa en hel recension av.

  Vad är ett webbhotell?

  Webbhotell ServerhallWebbhotell finns det idag en hel uppsjö av och det är långt ifrån lätt att hålla reda på alla. Därför har vi på Techtag.se satt ihop denna lättöverskådliga webbhotell-jämförelse så att du lättare kan hitta det webbhotell du letar efter. Ett som täcker behoven och dom kraven du har och som samtidigt är ett så billigt webbhotell som möjligt.

  I listan ovan hittar du, vad vi tycker är, bästa webbhotellet Sverige. Listan är baserad på faktorer som t ex support, teknik och pris. Allt så du kan göra rätt val för just dig.

  Support

  Support blir ofta bortprioriterat vid val av webbhotell men det är ack så viktigt. Tyvärr kan man inte veta hur bra supporten är i förhand utan måste ofta lära sig det genom att testa sig fram och den kan självklart skilja sig åt från gång till gång.

  Här försöker vi informera så mycket som möjligt om hur dom olika leverantörernas support funkar och har för rykte. Men vårt tips är ändå att själv skicka iväg ett mail till dom och testa hur lång tid det tar att få svar.

  Prestanda på ditt webbhotell

  Prestanda kan vara minst lika svårt att mäta som supporten, men om du vet om nån site som ligger på det webbhotellet du funderar på så testa hur snabb den sajten är. Men det kan vara viktigt att servern står i Sverige för bästa möjliga prestanda, om din sajt främst riktar sig till svenska besökare. Men det bästa du kan göra för få en snabb sajt är att minska antalet javascript som laddas.

  Säkerhet

  Det finns många bra skäl att tänka på säkerheten när du jämför olika webbhotell:

  Säkerhetskopiering / Backup

  Finns det tillgång till gratis, vilket det oftast finns, ska du kolla vilket intervall backup görs. Om dom görs med större mellanrum en 1 gång om dagen i alla fall i en månad så bör tänka efter en extra gång.

  SFTP eller motsvarande

  Det är mycket viktigt att kunna upprätta en säker anslutning till din webbserver, kan vara lite problem ibland, men du kommer tacka din lyckliga stjärna om du blir utsatt för ett intrångsförsök den vägen, fast kommer du inte veta 🙂

  SSL

  SSL är inte bara ett ranking-signal till Google utan också ett bra sätt att hålla dina besökares info hemliga. Du kan läsa mer om gratis ssl Lets Encrypt här.

  E-mail

  Det här varierar mellan olika webbhotell, det absolut e-postadresser är antalet email-konton också annat kan vara smart att kolla upp, te x:

  • IMAP / Pop3
  • Webbmail - Finns det en version av mailen när du t ex är på resande fot och du inte har till din dator.
  • Spamfilter - Ingen gillar spam så du bör kolla om webbhotellet gör en första koll .
  • Virusskydd - Ännu viktigare än spamskydd, speciellt om du inte har något eget virusprogram.

  E-handel

  eHandel webbshopOm du vill starta din ehandel från ”scratch” så är dom vanligaste alternativen:

  • WooCommerce
  • Shopify
  • PrestaShop
  • Magento

  Utrymme

  Utrymme är alltså hur stor din hemsidan får vara. Som exempel tar den här sidan upp 1,5MB. Tittar vi på jämförelse-tabellen ovan så ser vi att den här sajten får plats med god marginal på den absolut billigaste som är One.com.

  Våra tips är att du väljer ett som idag passar dig och om du sen planerar att bygga ut i framtiden så uppdaterar du då i stället för att köpa ett att "kunna växa i direkt.

  Om du är ute efter ett webbhotell för 1 / få hemsidor

  Om du bara ska ha en eller några få sajter som mest kommer att bestå text, lite bilder och inbäddade mediefiler behöver du inte bry dig så mycket om utrymme, med bara 10 GB kommer du riktigt långt. Då är det viktigare att fokusera på hur snabbt och stabilt webbhotell är samt på hur bra support och kontrollpanel webbhotellet har.

  Om du ska ha många hemsidor

  Om du tänkt satsa stort 100-tals sajter ska du köpa ett webbhotell som ger dig ett stort utrymme, obegränsat med databaser, trafikmängd och e-postadresser.

  • Tilläggs-domäner / extra domäner / add on domains, som dom kallas i Cpanel. Obegegränsat är självklart bäst.
  • Databaser, obegränsat
  • Trafik, obegränsat
  • E-postkonton / forwarders
  • Utrymme så du får plats med sajter som innehåller video och bilder.

  WordPress Webbhotell

  Vilket webbhotell ska man ha om man ska ha en egen WordPress hemsida med egen domän? Alla webbhotell passar inte så bra till WordPress och i det här inlägget går vi genom vilka webhotell som har en enkel 1-klick-installation av just WordPress. Du kan också se vilken kontrollpanel dom använder.

  Du hittar bra WordPressguider här.

  Att byta ditt WordPress webbhotell

  Enklast är absolut att ladda ner ett plugin som hjälper dig, sök ”migration” i plugin söket. Vi rekommenderar "All-in-One WP Migration" men ett annat plug in funkar lika bra.

  Tillgänglighet / Uptime / Downtime

  Kärt barn har många namn men eftersom vi skriver på svenska kallar vi det för ”Tillgänglighet”. Det är helt enkelt den tid som din hemsida finns tillgänglig på Internet.

  Alltså tiden då din hemsida inte går att komma åt på grund av planerade eller oplanerade driftstopp. Kanske går en server sönder och behövs bytas ut. Kanske blir det strömavbrott. Allt sånt är inräknat.

  Den här siffran är självklart lite svår att få tag på men om någon säger att dom har 99% upptid (3d 15t 39m närtid årligen), så ska du tänka en extra gång... allt under 99.5% (1d 19t 49m nertid) är inte särskilt bra. 9,99%, blir ändå 8t 45m om året som servern är nere.

  Trafik

  Trafik är alltså den mängden dataöverföring som tillåts. Räknat per månad vanligtvis i GB, har du en vanlig site kommer du nog inte höra ditt webbhotell om att du skulle överskridit trafik-gränsen, men det kan hända.

  Vissa webbhotell har obegränsat utrymme och bandbredd, det kan alltid vara trevligt så du vet att du är säker. Men det kan ändå bli problem om dom har en max antal filer (inodes). Det kan bli problem om du har en WordPress-blog som skapar kanske 10 storlekar av varje bild du laddar upp.

  Men du måste skriva en hel massa inlägg för att ska bli problem eller om du har en WooCommerce-butik med 50000 produkter.

  Domännamn

  Om du vill ha flera sajter så är det värt att kolla extra noga om det ingår att du ha flera domäner kopplade till ett konto, i Cpanel kallas dessa Add on domains eller på svenska tilläggsdomäner.

  Om du ska registrera en domän med en "nyare” ändelse, t ex .guide eller .io, bör du dels kolla vad det kommer att kosta år 2 när du måste förnya domänen dels kolla dom priserna. På Domcomp kan man se att .io kostar mellan $32 och $75. Så kasta inte pengarna i sjön 🙂

  Om webbhotellet vill registrera din domän i sitt eget namn ska du överge dom direkt, strunta i eventuella pengar du redan betalt. Det finns i princip bara en anledning för dom att göra det, ett låsa in dig genom att ta din domän som ”gisslan” när deras tjänst blir dålig.

  Behöver du hosting till ditt företag?

  Om du driver en lite större sajt kan det var värt att titta på en VPS - Virtual Private Server eller virtuell privat server. En VPS ger dig väldigt många fler möjligheter men samtidigt också högre krav på din kompetens vid administrationen osv.

  Om du inte har den tekniska kompetensen att ta hand om den VPS kon du köpa till ”managed VPS” då håller webbhotellet koll på uppdateringar osv. Tjänsten finns bland annat hos: Inleed och Stablehost.

  Windows eller Linux Hosting

  Kort sagt om du inte vet så ska nog välja Linux. Det är bara om du vet att din sajt är byggd med .Net som du ska välja Windows, i princip.

  Ett operativsystem fungerar i stort sett utan att synas. Åtminstone är det tänkt så. Det spelar ingen roll för icke-nördar hur en fil lagras eller hur minnet används, eller hur samtidiga processer delar begränsade resurser på en dator. Det tillhör de grundläggande funktionerna i ett operativsystem.

  Ändå kan du hitta mycket passionerade anhängare med mycket detaljerade listor på för- och nackdelar för alla operativsystem. Varför? Jo, om lågnivåfunktioner i ett operativsystem jobbar i det fördolda finns många andra funktioner som synliggörs. Ibland när de inte förväntas göra det.

  Objektiva för- och nackdelar i frågan ryms i en tjock bok. Men att välja operativsystem för webbhotell hamnar på mer hanterbar nivå. Det kan övervägas även om man inte ens vet vad en processor är.

  Inlärningskurvor

  För de flesta webbplatsägare är hantering och administration av webbplatsen/servern ingen glädjekälla. Det är inte något man finner nöje i och man har massor av andra saker att oroa sig för. Många vet inte hur det fungerar och har inget intresse (med rätta, med tanke på deras prioriteringar). Därför är det av största vikt underlätta administrationen för dem.

  Huruvida en Unix-baserad plats (vanligtvis Linux) är lättare att administrera än Windows beror på din nuvarande kunskap och på vilken typ av verktyg och nivån på tillgång som ditt webbhotell erbjuder. Men i allmänhet är Linux svårare att installera och underhålla än Windows och inlärningskurvan är brantare.

  FTP och kontrollpaneler

  Men ofta behöver du inte bry dig. För många är operativsystemet relativt lättöverskådligt. FTP filöverföring för att få en ny webbsida till en Windows-server liknar en Linux-baserad webbplats. Användaren/administratören slipper helt enkelt se vad som pågår i maskineriet.

  Många företag tillhandahåller redskap som döljer varje medvetenhet om operativsystemet. I sådana fall har webbplatsägaren ingen anledning att ta hand om någonting alls, såvida han inte behöver eller vill gå ”innanför den svarta lådan”.

  Prestanda

  Prestanda kan vara relevant att titta på när man väljer operativsystem. Men för det mesta är aspekten bortom webbplatsägarens kontroll. Totalresultat kan vara bra eller dåligt för varje system, beroende på faktorer producenten sällan medger.

  Men mer sannolikt är att webbplatsägaren vid något tillfälle i sin (och webbplatsens) utveckling får ögonen på den databasprodukt som används för att lagra information.

  Databaser

  DatabaserMicrosoft SQL Server är relativt enkel att använda, men ändå extremt kraftfull med hög prestanda. Men den kan inte köras på Linux. Åtminstone inte utan särskild programvara som överträffar Windows, vilket vanligtvis dödar prestanda. Å andra sidan är MySQL inte mycket svårare att lära än MS SQL Server bara man tar sig tid, och det finns många gratisinstallationer. Kostnaden kan bli problem vid detta val.

  Programmeringsspråk

  Sist men inte minst finns det skillnader i programspråk som (åtminstone vanligtvis) används på Windows vs Unix. Om du har programmerare som är duktiga i Visual Basic, ASP och annan Microsoft-teknik, är en Windows-baserad värd att föredra. För Perl och PHP-programmerare är Linux vanligare plattform.

  Ingen enskild faktor kan leda dig till rätt operativsystem. Och i det långa loppet är det inte det viktigaste valet, såvida du helt enkelt inte älskar att leka med operativsystem.

  Delade servrar

  Genom att dela server med andra webbplatser kan man få kraftig rabatt på webbhotellets avgifter. Kanske har du flera webbplatser delade inom samma system. Precis som att dela hus kan det ha fördelar och nackdelar.

  Den första faktorn är tillgängligheten. Delade servrar startas om oftare än fristående system. Det kan inträffa på grund av flera orsaker. Programvara på en annan webbplats kan ge problem eller skapa förändring som kräver omstart. Det är mindre vanligt på Unix-baserade system än Windows men händer fortfarande. Var beredd på mer regelbundna och oplanerade avbrott när du delar server.

  Belastningen är nästa, mer uppenbara, fråga. En enda truck kan bara dra endast viss vikt. Om trucken redan är till hälften lastad med någons stenar, kommer den köra långsammare.

  De flesta webbplatser är ganska statiska, även en WordPress-installation. En läsare öppnar en sida och skummar den innan han öppnar annan. Under den tiden har servern kapacitet att tillgodose andra önskemål utan att påverka dig. Alla delade resurser – CPU, minne, hårddiskar, nätverk och andra komponenter – kan lätt hantera flera användare (upp till en viss nivå).

  Men alla servrar har inneboende begränsningar i kapacitet. Komponenten som processar programvaruinstruktioner (CPU) kan bara göra si eller så mycket. De flesta stora servrar kommer ha mer än en (och så många som 16), men det finns fortfarande gränser för vad de kan göra. Ju mer information de erhåller desto mer upptagna blir de. Vid en viss punkt kommer din begäran (t.ex. tillgång till en webbsida) dröja lite.

  Minnet på en server fungerar på liknande sätt. Det är en delad resurs och det finns bara si eller så mycket av det. Allt eftersom det amvänds låter systemet en process använda en del, och en annan process en annan del, i tur och ordning. Men att dela resurser orsakar förseningar. Ju fler förfrågningar, desto längre förseningar. Du upplever det som att en sida i webbläsaren dröjer eller en fil tar tid att hämta.

  Flaskhalsar kan uppstå på flera externa platser som är anslutna till själva servern. Nätverkskomponenter och annat delas mellan flera användare. Och fler förfrågningar betyder ökade förseningar.

  Det enda sättet att objektivt få ett hum om huruvida en server och det anslutna nätverket har tillräcklig kapacitet, är genom att mäta och testa. Alla system kan rapportera hur mycket de använder.

  De flesta kan sammanställa informationen i någon form av statistisk rapport. Granskning av uppgifterna möjliggör rationell bedömning av använd och fortfarande tillgänglig kapacitet. Det tillåter också en kunnig person att göra prognoser om hur mycket mer delning som är möjlig samt med vilken grad av påverkan.

  Att Byta webbhotell

  Förr eller senare brukar nästan alla vilja byta webbhotell. Det kan betyda byte till en annan server eller förändring av webbhotellföretaget helt och hållet. Oavsett vilket är processen full av falluckor. Men det finns sätt att minimera riskerna och maximera en enkelt flytt.

  Planera

  Gör en detaljerad lista över allt som finns i ditt nuvarande system. Notera vad som är statiskt och vad som brukar förändras. Notera eventuell skräddarsydd programvara och filer. Var beredd att återskapa dem om systemen inte överförs på rätt sätt eller inte kan återställas. Håll noggrann koll på gamla och nya namn, IP-adresser och annan information som behövs för att göra flytten.

  Backup och Test

  Säkerhetskopiera allt på datorn när så är möjligt. Webbhotell erbjuder oftast detta som en tjänst, men personalen och/eller programvara håller inte alltid löftet. Ofta verkar säkerhetskopieringen gå bra, men den testas sällan genom att sparas på en extra server. Och ibland fungerar de inte när de behövs.

  Gör en genomgång om du kan. Återställ systemet till den nya platsen och gör nödvändiga ändringar. Om du har värdnamn och/eller IP-adress begravt i filer bör du se till att det förändras.

  Detsamma gäller ofta för databaser. Exempelvis SQL Server på Windows hämtar värdnamnet under installationen. Att flytta en enda databas, eller till och med flera sådana, till en ny server är enkelt med hjälp av inbyggda verktyg eller kommersiell backup/restore software. Men att flytta över viss systemrelaterad information kan kräva att ändring av värdnamnet lagras i master-databasen. Detsamma gäller för webbservrar och andra komponenter.

  Acceptera vissa driftstopp

  Var beredd på driftstopp. Väldigt få system kan hämtas och flyttas till en annan plats och sedan fungera utan något driftstopp. Det är möjligt och i själva verket vanligt. Men då utförs ”operationen” av yrkesfolk med proffsverktyg som klarar att göra övergången smidig. De flesta anställda på webbhotellföretag har inte kompetens eller resurser att klara det.

  Förbered namnbyten

  En aspekt av att flytta till en ny värd plågar även yrkesfolk: att ändra domännamn och/eller domännamn/IP-adresskombinationer.

  Webbadressen du skriver in (URL) i din webbläsare eller klickar på används eftersom den är lätt att komma ihåg, Google.com är mycket lättare att komma ihåg än 209.131.36.158. Ändå betyder namn och eller namn/IP-adresskombination en hel del. Men specialiserade servrar, så kallade DNS (Domain Name System), måste hålla reda på dem. Och det finns många.

  Det kan finnas endast två (sällan) eller dussinet eller fler DNS-servrar mellan dina besökares webbläsare och datorer och ditt webbhotell. Varje system längs kedjan måste hålla reda på vem som är vem. När ett namn/IP-adress förändras måste paret vidarebefordras till samtliga i kedjan vilket tar tid.

  Under tiden kan besökare hitta dig på den nya platsen, medan en annan pekar på den gamla. Några driftstopp inträffar vanligen innan allt är synkat igen.

  Småsaker

  Men även bortsett från namn och IP-adress förändringar, finns ett hundratal småsaker som kan och ofta går fel. Det är ingen katastrof. Det är bara vanliga hinder som uppstår vid byte av något så komplicerat som en webbplats och bakomliggande system.

  Samla verktyg och support

  FTP serverOm du kan ett FTP-program underlättar det förändring. Det gör att du snabbt kan flytta filer från en plats till nästa för att göra ditt för att få systemet bruksfärdigt eller utföra reparationer.

  En stor fördel är om man kan bli kompis med personalen på den nya webbplatsen. De tar då kanske itu med dina problem före de dussintals andra de alltid har på kö.

  Nästan alla vill byta till nytt webbhotell vid något tillfälle. Det kan innebära att byta gammal hårdvara till ny. Det betyder oftast att hitta ett helt nytt webbhotell. I samband med detta finns några saker att beakta.

  Hårdvaru- och mjukvarubyte är ganska enkla beslut. Det finns två möjliga scenarier. Antingen behåller du din egen utrustning och programvara vid en anläggning som förvaltas av andra, eller så uppgraderar du till nyare (ofta dyrare) system som sköts av andra.

  I båda fallen handlar det om att uppskatta kostnader och på kort sikt jämfört med långsiktiga fördelar. Om systemet(en) du använder för närvarande har ont om kapacitet, kommer det förr eller senare bli motiverat med ändringen. Antingen blir hårdvaran otillförlitlig eller belastad till den punkt att du tvingas flytta. Eller så kommer dina behov expandera tillräckligt för att motivera flyttarbete och kostnader.

  Liknande överväganden gäller scenariot där du litar totalt på ditt webbhotell men vill hitta någon annan att lita på. Tyvärr är det en mycket vanlig situation. Det är vanligt att webbhotellföretag förr eller senare inte håller måttet.

  De flesta fattar känslobaserade beslut om förändringar. Det är inte dåligt. Känslor ger handling. Men håll huvudet kallt och räkna även med långsiktiga fördelar. Att hantera några mindre olägenheter från tid till annan är oftast värt kompromissen. Men när olägenheter påverkar din webbplats så att du förlorar besökare, är det dags för förändring.

  För objektiv överblick om när denna punkt nås finns några punkter. Se till att få saklig rapport om tillgänglighet och aktuell användning från webbhotellet. Om servern ofta är stängd eller så tungt belastad att den driver bort besökare, är det dags att agera.

  Det finns andra mindre enkla men lika viktiga faktorer.

  Förr eller senare behöver du kommunicera med en eller flera personer som underhåller din webbplats. Även om du själv gör allt server, databas och webbplatsunderhåll sitter alltid någon bakom kulisserna som hjälper till att det hela sker friktionsfritt. Det kallas ”infrastruktur”. Om vägen du kör på har hål, räcker det inte att du fixar din egen bil.

  När det gäller bandbredd och tillgänglighet, serverkapacitet, diskutrymme, säkerhet och en rad andra aspekter, måste webbhotellet ha kompetenta människor som bryr sig (och tillåts) göra bra jobb. När företagets personal slarvar eller segar – på grund av inkompetens, brist på resurser eller frånvaro av en företagskultur – eller av andra skäl – blir din webbplats lidande. Det, mer än annat, får folk att söka nytt webbhotell.

  Även om du gjort ett bra förstagångsval förändras saker och ting. Managementförändringar, personal och företag som tas över av andra företag… Ibland handlar det inte bara om att byta ut en opålitlig hårdvara eller programvara. När personal byts ut är det dags även för dig att göra vad som krävs.

  Bandbredd

  bandbreddTvå viktiga statiska resultat påverkar förr eller senare webbplatsägare: bandbredd och server load.

  Bandbredd är mängden tillgänglig nätkapacitet och begreppet består egentligen främst av två aspekter. Bandbredd kan innebära måttet på nätkapacitet för webbtrafik vid en viss tidpunkt. Ibland används det för tillåtet belopp vissa intervall, exempelvis en månad. Båda är viktiga.

  Allteftersom filer överförs, e-post skickas och tas emot och webbsidor används, används även nätverkets bandbredd. Om du vill skicka vatten genom ett rör, måste du ha en ledning. Det kan variera i storlek och mängden genomströmmande vatten kan också variera.

  Total månatlig bandbredd är ett tak satt av värdföretagen på webbplatser för att rättvist dela en begränsad resurs. Företagen övervakar webbplatser för att hålla en plats från att oavsiktligt eller avsiktligt konsumera all nätkapacitet. Ungefär detsamma gäller för omedelbar bandbredd, men företag brukar ha stora ”nätverksrör” och det är ovanligt att en tung användare blir problem.

  Serverbelastning är ett generiskt begrepp

  I tekniska diskussioner hänvisas ofta till CPU-användning. CPU (Central Processing Unit) är en komponent i en dator som processer instruktioner från program, beställer minne som ska användas på ett visst sätt och flytta filer från ett ställe till ett annat, med mera.

  Alla funktioner förbrukar CPU och dess roll är så central (därav namnet) att det har kommit att användas som synonym för själva datorn. Folk pekar på sin enhet och säger ”det är CPU”. Men datorn har faktiskt minne, hårddisk(ar) och andra funktioner.

  Server load hänvisar under vanliga omständigheter till beloppet för användning av de andra apparaterna totalt sett.

  Diskenheter kan arbeta med att hämta filer vilket görs i bitar, som därefter monteras i minnet och presenteras på skärmen. Allt styrs av instruktioner förvaltade av CPU.

  Minneskapaciteten är begränsad. Ofta kan inte alla program använda så mycket de behöver på samma gång. Operativsystem har särskilda rutiner som kontrollerar vilka som får hur mycket, när och hur länge, och fördelar den totala ”poolen” bland konkurrerande processer.

  Servern är m a o lika tungt belastad som en eller alla av dessa komponenter.

  Varför ska du bry dig?

  Webbplatsägare behöver förstå varför en server blir långsam eller inte svarar, för att optimera användningen av den.

  När du delar en server med andra webbplatser, vilket är vanligast, skapar trafiken på andra webbplatser belastning på servern vilket kan påverka din webbplats. Det finns begränsade saker du kan göra för att påverka situationen.

  Du kan begära att företaget flyttar dig till en mindre tungt belastad server. Om den andra platsen (som du normalt inte kan se) orsakar problemen kan denna eventuellt flyttas eller förbjudas.

  Men när du har en dedikerad server har du mycket större kontroll över belastningsfrågor. Du kan själv optimera den egna webbplatsens HTML-sidor och program, justera en databas och utföra andra aktiviteter som maximerar genomströmning. Användarna märker snabbare åtkomst till sidan och bättre upplevelse.

  it-bloggar.se

  magnifier