TechTag.se

Webbhotell för startups

Webbhotell för startups

När du ska välja webbhotell finns det mycket att tänka på. Lagringsmängd, trafikmängd, backup-lösningar, support och pris är några av sakerna som skiljer sig åt mellan olika alternativ. Så hur ska du tänka?

Här berättar fyra entreprenörer om vad som var avgörande för dem och vad de tycker om de webbhotell de använder idag.

Sverige är fullt av småföretagare och entreprenörer. Förra året startades det drygt 70 000 nya företag och över hela landet finns det inkubatorer och andra initiativ som stimulerar nyföretagandet.

Några av alla de entreprenörer som verkar på den svenska marknaden är Käthe Nilsson som utvecklat Hittabox.se, Annika Lindberg som startat det egna varumärket Roos Interior, samt systrarna Camilla och Anna Pettersson som driver Anilla.se. Alla deltar just nu i en inkubator, driven av Ecommerce Park of Sweden, och har nyligen ställts inför valet av webbhotell.

De fick svara på tre frågor:

1) vilka faktorer som var viktigast när de valde webbhotell

2) vilka andra webbhotell de känner till

3) vilka fördelar och nackdelar de ser med sina val.

Användarvänlighet viktigast?

Annika på Roos Interior

Annika på Roos Interior

Annika på Roos Interior menar att hon främst valt Loopia baserat på hur välkänt, lättanvänt och billigt det är. Även Camilla och Anna tycker enkelheten är en viktig faktor:

Vi hade Loopia på vår förra arbetsplats - Lyxa - så det blev bara så att vi fortsatte med samma när vi började jobba med Anilla.se istället. Men vi har ingen omfattande uppfattning om utrymme, trafik och så vidare,-Camilla

Till skillnad från Annika, Camilla och Anna använder sig inte Käthe av Loopia, utan av Binero. Vad som började med en rekommendation slutade med en fullständig utvärdering med olika kriterier när hon skulle välja webbhotell:

Det var viktigt för mig att webbhotellet skulle vara driftsäkert, ha tillräckligt med utrymme, inte erbjuda för liten trafikmängd, att det skulle vara lätt att kunna köpa nya domäner och att supporten via mail skulle fungera bra”, summerar Käthe som svar på frågan om vilka faktorer som var avgörande.

Stor skillnad i kännedom om olika hosting-alternativ

Hur ser då kännedomen om olika webbhotell ut? Annika, Camilla och Anna har hittills känt sig nöjda med Loopia och har därför inte sett sig om efter andra alternativ. Käthe gissar att hon känner till 10-15 stycken - och berättar att hon själv har provat många av dem:

“Jag har testat väldigt många webbhotell sedan slutet av 90-talet, bland annat Ballou, Oderland, Inleed, Loopia och så vidare.

De jag har fastnat för är Binero och Ballou. Numera startar jag alltid med Binero och har alla domäner där, men ibland flyttar jag vidare till Ballou - som känns stabilare och snabbare - när jag får mer trafik”, förklarar hon.

Strul och långsam laddning - men fördelarna överväger

Alla entreprenörerna är nöjda med de webbhotell de har idag. Annika ser inga särskilda nackdelar med Loopia, medan Camilla bara har ett dåligt minne:

“Det enda negativa jag kommer ihåg är att mailen strulade ett tag och låg nere längre perioder. Inte bara för oss utan för alla och folk var som galna på deras FB-sida och skrev väldigt negativa kommentarer. Men det är säkert ett par år sen”, berättar hon och fortsätter:

“Som det är nu dyker det upp en faktura en gång per år och efter att jag har betalt den har vi ingen mer kontakt. Så vi har Loopia av vana, trygghet, enkelhet, men utan att egentligen veta skillnaden mot alla andra alternativ.”

Käthe ser visserligen en förbättringsmöjlighet med Binero, men är ändå mycket nöjd på det stora hela:

Käthe Nilsson, Hittabox

Käthe Nilsson, Hittabox

“Binero har många fördelar, men kanske att jag skulle önska att det gick lite, lite snabbare att ladda hemsidorna. Jag använder ibland ganska mycket plugins, men det gör jag också på ett annat webbhotell som jag upplever som aningen snabbare.

Annars har jag inget att klaga på. Jag uppskattar särskilt att admin-verktyget är så smidigt och att jag lätt kan köpa och lägga till nya domäner på ett ställe utan att behöva ha ett nytt paket för varje domän. Jag brukar rekommendera Binero till andra.”

Förutom Loopia, Oderland, Inleed finns det givetvis flera andra alternativ som kan passa en startup. Du kan enkelt jämföra Sveriges största webbhotell här för att hitta det bästa för dig och ditt företag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

dropmagnifier