VPS är en förkortning för Virtual Private Server och precis som namnet avslöjar handlar det om ett mellanting mellan ett webbhotell och en dedikerad server.
För att förstå hur det hela fungerar kan man tänka sig att ett lägenhetskvarter är en dedikerad server där varje individuell lägenhet är en VPS. "bostadsinnehaveren" bestämmer själv hur lägenheten ska se ut och förfogar själv fullt ut över innehållet.
Om vi fortsätter med bostads-analogin:
Det är framför allt behovet av fler resurser och större frihet som avgör om det är dags att byta webbhotellet mot en VPS. En VPS är dyrare men i det stora hela är det ett billigare alternativ än att köpa en egen dedikerad server. Det är en god investering för den som vill ha en flexibel och snabb lösning med större resurser.
Det finns en del saker att fundera på vid köp av en VPS. Förstagångsköpare såväl som uppgraderingsköpare behöver både planera och ta reda på fakta.
Tid och planering är nämligen konsumentens bästa verktyg. Impulsköp är ingen god idé och framför allt inte när det handlar om VPS. Vad behöver man tänka på när det är dags att investera i en VPS? Framför allt är detta en dyr affär och det finns all anledning att både prisjämföra och leta med ljus och lykta efter den bästa möjliga dealen.
Det är en god idé att satsa på en VPS om man behöver en snabbare lösning än vad ett webbhotell kan erbjuda. Den största fördelen är att andra användare inte kan påverka det egna kontot genom att göra upplevelsen långsam och trög. Nackdelen kan dock vara att kontrollpanelerna upplevs som svårare och att egenansvaret ökar drastiskt. Om man inte tar en "managed VPS" som höjer priset minst några 100-lappar till.
Ett tips är därför att noggrant höra sig för och på så sätt hitta en flexibel och lättmanövrerad produkt. Här är kundtjänst, forum och andra användare ovärderliga resurser. Internet som sökmotor i jakt på bästa produkt och bästa pris är inte heller att förakta.
De flesta VPS är uppbyggda på ett sätt som gör att de kan behovsanpassas och på så sätt behöver man bara betala för det man faktiskt behöver använda. I detta ligger emellertid utmaningen att förstå vilka funktioner som behövs.
Många konton är dessutom skalbara. Detta betyder att det finns möjlighet att börja väldigt enkelt och sedan uppgradera i takt med att behovet av fler funktioner dyker upp. Som användare kan man dessutom använda de program man vill och välja ett operativsystem man är bekväm med.
Den största fördelen med en VPS är att man som konsument får full kontroll och insyn över det egna systemet. Med det sagt är det lättare för vana hostinganvändare att manövrera en VPS och man ska vara medveten om att man får ut mest av den om man har de förkunskaper som produkten kräver.
Det finns dock hopp även för noviser med något som kallas Managed VPS vilket betyder att leverantören hjälper till med administration, drift och alla installationer.
Detta är naturligtvis inte gratis men ett gott tips om man känner att man har växt ur webbhotellet och har behov av mer resurser och fler konfigurationer men inte riktigt har hunnit skaffa sig de kunskaper som krävs. Många skaffar dessutom denna tilläggstjänst av ren tidsbrist.
VPS finns tillgängliga på servers världen över och som kund kan man välja i princip vilket land som helst. Ett tips är dock att välja en svensk server om man vill ha bästa möjliga nytta av teknisk support och kundtjänst.
När det gäller säkerhet är en VPS tryggare än ett webbhotell eftersom andra användares aktiviteter inte påverkar men man får inte glömma bort att man själv ansvarar för säkerhetsprogrammen.
Innehåll