VPN

VPN är en förkortning av Virtual Private Network (Virtuellt Privat Nätverk) och används för att kunna ansluta till ett privat nätverk hos exempelvis ett företag genom ett publikt nätverk som till exempel internet. Det innebär att ett företag kan ha anställda som arbetar hemma, på ett annat kontor eller ute på fältet som när som helst kan koppla upp sig mot företagets privata nätverk genom en VPN och på så sätt komma åt filer, spara ner filer eller läsa och registrera data i ett affärssystem på ett säkert sätt utan att det förekommer risk för att känslig företagsinformation hamnar i fel händer.

För att kunna använda VPN behöver man först ett konto hos företaget, eller hos den som har det privata nätverket, med rättigheter att ansluta till nätverket genom VPN. Därefter behöver man ladda ned en programvara och en krypteringsnyckel.

När det är klart kan man logga in på det privata nätverket genom internet och all trafik mellan datorn och det privata nätverket sker med högsta säkerhet/kryptering och kan endast läsas av de som har krypteringsnyckeln. När man väl är inloggad på det privata nätverket kan man arbeta med system och filer precis som om man var inloggad lokalt på nätverket. Det enda som man behöver för att komma åt det privata nätverket är en internetuppkoppling.

Specialiserade på streaming-tjänster
Blockless och Strong DNS är en tjänster som specialiserat sig på just streaming-tjänster. Med dessa kan man ”byta land” och se till exempel innhåll från Netflix i USA eller SVT Play på semestern utomlands. Dom har dessutom en veckas gratis provperiod. Dessa tjänsterna är inte riktiga VPN eftersom dom inte ger samma säkerhet som ett VPN, men dom är istället fokuserade på det dom är bäst på.

VPN och streaming utomlands

En VPN kan även användas för många andra syften, exempelvis för att kunna se områdesbaserad TV. Vissa TV-kanaler som erbjuder streaming av TV-program har lagt in en spärr som gör att det bara är personer som befinner sig i det land där TV-bolaget är beläget som kan se programmen. Därför finns det flera tjänster på internet som erbjuder anslutning genom VPN i flera olika länder, vilket innebär att när man loggar in på tjänsten får man en IP-adress i det land där servern finns belägen och på så sätt kan man få TV-bolagen att tro att man befinner sig i landet och då kan man se på de TV-program och filmer som endast är avsedda för att visas för de som befinner sig i det avsedda landet. Netflix är bra på att blockera detta men om du är på semester utomlands så bör det inte vara nåt problem att se svensk webb-tv.

Surfa anonymt och säkert med VPN

Ett annat exempel där VPN används är för tjänster som anonymiserar en användare. Varje gång man ansluter till internet lämnar man spår efter sig i form av en IP-adress, vilket gör att det går att spåra vem det är som gör vad på internet. Normalt är det inget större problem, men ibland kan man vilja vara helt anonym, exempelvis om man diskuterar på sociala medier eller surfa på hemsidor i hemlighet. Många vill även vara anonyma för sakens skull, då internet är en kommunikationskanal där anonymitet var en grundpelare när det grundades.

Dela med dig av dina erfarenheter!

Skriv en kommentar

Jämför
  • Total (0)
Compare
0