TechTag.se

VPN

VPN

VPN är en förkortning av Virtual Private Network (Virtuellt Privat Nätverk) och används för att kunna ansluta till ett privat nätverk hos exempelvis ett företag genom ett publikt nätverk som till exempel internet.

Surfa anonymt och säkert med VPN

Ett annat exempel där VPN används är för tjänster som anonymiserar en användare. Varje gång man ansluter till internet lämnar man spår efter sig i form av en IP-adress, vilket gör att det går att spåra vem det är som gör vad på internet.

Normalt är det inget större problem, men ibland kan man vilja vara helt anonym, exempelvis om man diskuterar på sociala medier eller surfa på hemsidor i hemlighet.

Många vill även vara anonyma för sakens skull, då internet är en kommunikationskanal där anonymitet var en grundpelare när det grundades.’

Några VPN-tjänster

VPN och streaming utomlands

En VPN kan även användas för många andra syften, exempelvis för att kunna se områdesbaserad TV. Vissa TV-kanaler som erbjuder streaming av TV-program har lagt in en spärr som gör att det bara är personer som befinner sig i det land där TV-bolaget är beläget som kan se programmen.

Därför finns det flera tjänster på internet som erbjuder anslutning genom VPN i flera olika länder.

Det innebär att när man loggar in på tjänsten får man en IP-adress i det land där servern finns belägen och på så sätt kan man få TV-bolagen att tro att man befinner sig i landet och då kan man se på de TV-program och filmer som endast är avsedda för att visas för de som befinner sig i det avsedda landet.

Netflix är bra på att blockera detta men om du är på semester utomlands så bör det inte vara nåt problem att se svensk webb-tv.

Inom ett företag

Det innebär att ett företag kan ha anställda som arbetar hemma, på ett annat kontor eller ute på fältet som när som helst kan koppla upp sig mot företagets privata nätverk genom en VPN och på så sätt komma åt filer.

Spara ner filer eller läsa och registrera data i ett affärssystem på ett säkert sätt utan att det förekommer risk för att känslig företagsinformation hamnar i fel händer.

För att kunna använda VPN behöver man först ett konto hos företaget, eller hos den som har det privata nätverket, med rättigheter att ansluta till nätverket genom VPN-tunnel. Därefter behöver man ladda ned en programvara.

När det är klart kan man logga in på det privata nätverket genom internet och all trafik mellan datorn och det privata nätverket sker med högsta säkerhet/kryptering och kan endast läsas av de som har krypteringsnyckeln.

När man väl är inloggad på det privata nätverket kan man arbeta med system och filer precis som om man var inloggad lokalt på nätverket. Det enda som man behöver för att komma åt det privata nätverket är en internetuppkoppling.

1. NordVPN

NordVPNDet är svårt att hitta några rejäla minus förutom att du måste binda ditt abonnemang i 3 år för att få lägsta möjliga pris. I övrigt är det här ett av de bästa val av VPN som finns för väldigt många.

Den ger dig i stort sett allt du kan tänkas behöva så om du inte har specifika professionella krav är det inte mycket att tänka på. Det funkar precis som ett VPN ska göra helt enkelt. Läs mer om olika VPN på id-skydd.nu

Du får dessutom första månaden fritt, så om du inte gillar det så kan du avbryta.
Betyget blir 4,8 av 5 stjärnor för Nord VPN.

2. Ivacy VPN

Ivacy VPNIvacy kan erbjuda över 1000 servrar på 100 olika platser och har sin bas i Singapore.

Priset per månad under är nära 2 dollar om du binder upp dig på 2 år.
Ivacys betyg blir 4,5 av 5 stjärnor.

3. HideMyAss VPN

HideMyAss VPNHideMyAss eller HMA som de också kallas för är en VPN som du kanske har hört talas om.

Deras maskot är en åsna och den hänger förstås ihop med namnet på tjänsten som på ett roligt sätt får dubbel betydelse på engelska.
HideMyAss får 4,5 av 5 stjärnor.

Olagligt i flera länder

Användningen av VPN-tjänster är olaglig eller begränsad i vissa länder. Dessa länder har ofta stränga internetregleringar och censur. Det är viktigt att notera att lagar och regler kan förändras, så det är alltid bäst att kontrollera den aktuella lagstiftningen om du planerar att använda en VPN i ett specifikt land. Några exempel på länder där VPN-användning är olaglig eller starkt begränsad inkluderar:

  • Kina: Kina har mycket strikta internetcensurlagar och kontrollerar användningen av VPN-tjänster noggrant. Endast vissa godkända VPN-tjänster får användas, och dessa övervakas av staten.
  • Ryssland: Ryssland har lagar som förbjuder användningen av VPN-tjänster som inte har godkänts av regeringen. Dessa lagar syftar till att förhindra åtkomst till censurerat innehåll.
  • Iran: I Iran är användningen av icke-godkända VPN-tjänster olaglig, eftersom regeringen vill kontrollera åtkomsten till internet och begränsa tillgången till viss information.
  • Förenade Arabemiraten (UAE): Användningen av VPN-tjänster för att omgå statlig censur eller för att åtkomma blockerade tjänster är olaglig i Förenade Arabemiraten.
  • Turkmenistan: I Turkmenistan är internetåtkomst starkt censurerad och användningen av VPN-tjänster för att kringgå dessa begränsningar är olaglig.
  • Irak: Irak har tillfälligt förbjudit VPN-tjänster vid vissa tillfällen, främst för att kontrollera informationsflödet.
  • Vitryssland / Belarus: Vitryssland har också lagar som begränsar användningen av VPN-tjänster.
  • Nordkorea: I Nordkorea är internetåtkomst extremt begränsad och kontrollerad av staten, och användningen av VPN-tjänster är inte tillåten.

Det är viktigt att komma ihåg att även i länder där VPN-användning är laglig, kan användningen av VPN för olagliga aktiviteter fortfarande medföra juridiska konsekvenser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

dropmagnifier