Smart Hem

Att saker och ting går på ett kick idag är ställt utom all tvivel och om man vill så kan man lyxa till det ordentligt hemma. Genom att ta vara på allt det som ett smart hem innebär så blir livet både enklare, roligare och lite lyxigare. Det är med andra ord bara att börja ta för sig av alla de smarta lösningar som det bjuds på idag.

Vad sägs om att inte bara vara smartast i stan själv, utan att också kunna förlita sig på att hemmet har sina hjärnceller på rätt ställe? Inte dumt, eller hur? Idag är vi vana vid att saker är både smarta och snabba och detta har lett fram till att vi räknar med att allting ska gå på ett kick när det kommer till teknik.

Vad är ett smart hem?

Själva begreppet ”smart” när det kommer till teknologi är inget nytt under stjärnhimlen, utan det är något som vi har hört talas om och använt under många år. De smarta telefonerna, eller smartphones som många väljer att kalla dem, finns i de allra flesta hem och fickor idag. Smarta lösningar för hem är desto mindre vanligt, men visst är det tilltalande att tänka på hur ”smart” och enkelt livet blir om man väljer att uppgradera sitt hem med smarta produkter!

Ett smart hem är ett hem som har många olika smarta produkter. Vad är då en ”smart” produkt? Det är enkelt förklarat en produkt som kan kopplas upp internet. Alla typer produkter som kan kopplas upp faller under benämningen ”smart”, vilket innebär att man hittar både blomkrukor, vitvaror med mera i ett ”smart” hem.

Mer eller mindre komplicerade smarta hem

Man väljer naturligtvis själv hur man vill ha det med sitt intelligenta hem, för man kan välja både mer och mindre avancerade ”gadgets” att fylla upp hemmet med. En sak är dock säker och det är att om du är normalbegåvad inom teknik så kan du utan större svårigheter fixa ett hem som är smartare än många andra hem. Ganska kul att ha ett klipskt hem, faktiskt!

Man kan ju exempelvis starta lite mindre avancerat för att sedan ”bygga på” och göra det mer avancerat vid ett senare tillfälle. Lite som en slags påbyggnadsgrej, alltså. Med nya grejer kan det vara roligt att först ta det lilla lugna för att på så sätt känna efter lite. Kanske är det så att man känner att man inte vill ta det så långt, eller så kan det vara tvärtom. Oavsett vilket så går det att få till det precis som man vill, för det finns så många olika val inom smarta hem idag.

Exempelvis kan man ta för sig av Ikea smarta hem, eller smart belysning Ikea. Det är alltid lite av en trygg känsla att testa något nytt i en kontext som känns lite trygg och Ikea är ju en sådan kontext för många svenskar.

Att skapa ett smart hem

Att skapa ett hem är i största allmänhet en trevlig sak, enligt de flesta. Man hittar fina och praktiska lösningar som gör att man känner att man är just ”hemma” och det är en känsla som vi alla behöver. För att man ska hitta det lugn och de sköna känslor man behöver för att ladda om batterierna så är ett hem fyllt av det man gillar lösningen. Att man numera också kan lägga till detaljer som gör att det blir ett smart hem till på köpet är ju bara en extra fördel!

Idag är det så att alla har tillgång till väldigt avancerad teknik och oftast är det så att vi inte ens tänker på hur avancerade prylar vi faktiskt har och använder oss av dagligen. Det som tidigare var avancerat och ofta innebar att det var stora anordningar man hade att göra med har nu istället blivit enkelt och, i många fall, smått.

Ovan innebär att det är enklare för alla med smarta hem system och med så många olika smarta hem lösningar som finns idag är det inte svårt att hitta en lösning som passar en själv perfekt! Vare sig det är köket som är det rum där du känner att du vill ha smarta lösningar, om det är inom VVS, belysning eller vad det nu kan vara så är det idag fullt möjligt att få det precis så som man önskar.

Det bästa är att man kan uppdatera sitt redan trevliga hem så att det blir mer smart genom att göra vissa förändringar hemma. Detta gör att det blir kul eftersom det är en idé öppen för alla. Har man renoverat nyligen kan man ändå fixa vidare med att lägga till smarta lösningar och det är alltid roligt när man har den sortens möjligheter.

Varför ska jag ha ett smart hem?

Detta är en fråga som många ställer sig och det är inte konstigt alls. Visst är det så att det fortfarande är lite i sin linda, men det blir mer och mer vanligt. När det börjar dyka upp smarta lösningar och smarta hem bland ens bekanta, vänner och familj ser man själv hur man kan använda detta i sitt eget hem.

Vi har alla olika intressen och vi vill alla ha ett smart hem av olika anledningar. Där vissa vill ha ett supersmart kök vill andra ha möjlighet att slå på värmen i sommarstugan innan man anländer, slå på motorvärmaren vid en viss tidpunkt och så vidare. Alla hem och alla individer har helt enkelt olika behov och smart hem av idag erbjuder möjligheter för alla att ha ett smart hem.

Detta är också anledningen till varför man ska ha ett smart hem, alltså att man kan välja fritt av det som finns för att man själv ska få ett personligt anpassat hem där allting är så som det ska vara för att ens eget liv ska bli så mycket enklare som möjligt.

Om man inte är intresserad av matlagning så kanske det inte är så klokt att satsa på att smarta upp just köket, till exempel och detsamma gäller om man valt bort bil och så vidare. Det som är sant är dock att alla har något hemma som de önskar var snabbare och smartare.

Om man tänker efter så finns det alltid något som man önskat fungerade mer av egen maskin, så att säga, och det kan handla om att vetten stängs av automatiskt vid fuktigt golv, att belysningen tänds och släcks vid solnedgång och soluppgång och så vidare. Som ni ser så finns det, som nämnt, någonting för alla. Just smart belysning är en sådan sak som alla kan ha nytta av och det är därför också en av de saker som många väljer att inkorporera i sitt smarta hem.

Om röststyrning

Att man kan prata med sina grejer är fortfarande ganska ”framtid” enligt många och det kan man väl hålla med om, eller hur? Man kan också hålla med dem som tycker att det kanske börjar gå en aning för långt när man ber manickerna hemma att sköta om sig själva så att man själv kan stanna på soffan i ännu högre utsträckning.

Röststyrning handlar dock inte bara om detta, utan det är en mycket bra funktion som är bra av många olika anledningar. När man tänker på det för vad det är, alltså en artificiell intelligensmotor, så är det ganska otroligt faktiskt!

Tänk att kunna kicka igång sitt hem med Siri, Google Assistant eller Amazon Alexa! Vilken grej egentligen! Dessa tre är vanliga och många har prylar från både Apple och Google, vilket gör att det är lätt för dem att hela tiden uppdatera sina grejer.

Sedan har vi även uppstickarna inom denna teknik, Microsoft Cortana och Samsung Bixby, så det är många olika varianter så att alla ska kunna använda sig av röststyrning i hemmet.

Hur funkar röststyrning?

Så, hur fungerar det då med röststyrning? Först och främst är det så att man måste bli på det klara vad gäller att man genom rösten kan styra sitt hem. Hur sci-fi det än känns så är detta möjligt.

Kanske kommer ni ihåg scenen i Mr. Robot där ett smart hem helt kollapsade till följd av ett hackat system? Det är ett mycket bra exempel på hur det hela fungerar, men det är också ett bra exempel på vad som händer om något i systemet inte fungerar. Det är mycket som ska funkar för att det ska just funka, och är det så att det blir ett problem så är det ganska lätt att saker och ting faller samman.

Nu är det ju inte så vanligt att sådana saker som vi omnämner ovan händer ett vanligt Svensson-hem i Sverige, så man kan räkna med att ha sitt smarta hem ifred!

Sedan Siri introducerades har ”hon” utvecklats. Idag är det inte bara de enklaste av frågor hon förstår, utan numera väntar hon in följdfrågor samt kan styra annat som är Apple-godkänt. Även Assistant är bra på att ställa följdfrågor. Det är med andra ord inte bara Siri som kan impa med sina kunskaper!

Det som är en av de bästa sakerna är att både Google Assistant och Siri låter så bra att det i många fall låter mindre som en robot och mer som en människa. Man märker såklart skillnad när det kommer till vad det är för ord man ”tvingar” roboten att säga plus hur långa meningar man avkräver. Ju enklare och ju kortare, desto bättre blir resultatet.

Smart belysning

Om det är en sak som vi alla har behov av så är det bra belysning hemma. Åsikten om vad som är ”bra” belysning går naturligtvis isär, men vi vill alla ha den rätta belysningen för att vi ska trivas hemma.

Förutom att bara kunna tända och släcka så vill man kunna dimma och justera på lite mer avancerade sätt idag och det kan man utan att det är en del av ett modernt smart hem. Det är ju något som bara är helt normalt i vilket hem som helst! Det roliga är att smart belysning är en sådan sak som vi kommer att se så mycket av att det snart kommer att vara lika vanligt och normalt som de lösningar vi har idag,

Med smart belysning följer mycket trevligt. Först och främst är det supermysigt att kunna skapa stämningslägen, ställa timer med mera. Det här med belysning i hemmet har verkligen tagit ett hopp framåt och det är ingenting man önskar sig bort ifrån när man väl vant sig!

Ofta är det så att vi ser reklam med barn när det kommer till smart belysning. Det är ju på det viset att det är betydligt gulligare att visa hur det funkar med exempelvis rörelsesensor som fixar olika lägen med mera när det är ett litet barn som är uppe och knallar på natten, så det är ett bra sätt att visa hur bra det är med smart belysning.

Nu är det dock inte endast barnen som drar nytta av detta, utan det är lika härligt för alla i familjen! Smart belysning gör ett hem bättre på alla sätt och vis och det finns inga nackdelar med det! Om ni tvekar så kan ni alltid spana förbi närmaste Ikea. Där hittar ni nämligen smarta lösningar! Ikea smarta hem och smart belysning Ikea är något man kan lita på i vått och torrt och mest av allt så är det smidigt!

Smarta hem system / Smarta hem lösningar

För att kunna använda sig av det smarta hemmet behöver man endast uppkoppling och en smartphone, eller en surfplatta. Man kan sedan styra och sköta sitt hem oavsett vart i världen man befinner sig och det är såklart alldeles magiskt!

Så länge du har tillgång till internet så har du tillgång till ditt smarta hem, det är inte svårare än så. Det svåra består snarare i att välja och bestämma sig för vad för typ av system eller lösning man vill ha till just sitt eget smarta hem. Det finns ju så många olika val att göra och alla prioriterar vi olika. Att det finns smarta hem system som passar för alla är dock helt säkert, det gäller bara att hitta exakt det man själv vill ha!

Är smarta hem system för alla? Måste man vara kunnig och intresserad av teknik? På sista frågan är svaret att man inte behöver vara mer intresserad av teknik för smarta hem system än för en smartphone och vad gäller om det är för alla är svaret ja. Det är för alla på grund av att man kan skapa det helt utifrån egna preferenser, så det finns en öppning för alla att fixa exakt det man är ute efter.

Hur väljer man då smarta hem system? Vill man ha fjärrstyrt, uppkopplat, automatiserat eller helintegrerat? Är det så att man väljer det förstnämnda så väljer man det minst avancerade systemet, vilket passar många. Man använder helt enkelt fjärrströmbrytare och fjärrkontroller för styrning.

Väljer du uppkopplat så är det den typen av hem som styrs via mobil eller surfplatta och det gör att du kan kolla kylen från mataffären med mera. Du kan även övervaka hemmet i stort även om ingen i familjen är hemma för tillfället.

Väljer du att ha ett automatiserat smarta hem system så kan du dra nytta av att sätta på exempelvis motorvärmaren eller liknande vid en viss tidpunkt varje dag. När det gäller det helintegrerade smarta systemet så är det en riktigt avancerad lösning vi talar om. Här är det helt upp till systemet att fixa saker och ting, vilket det finns exempel på i Mr Robot, som omnämndes ovan.

Detta är ett system som är helt oberoende av dig och resten av familjen och med en sådan smarta hem lösning så är det bara för er att luta er tillbaka och slappna av. Allting sköter sig självt!

Olika plattformar – vilken ska man välja?

Det finns såklart olika plattformar för smarta hem system så att alla ska kunna välja ut den variant som passar en bäst. Först och främst handlar det om olika plattformar vad gäller om de är förinstallerade på Amazon Alexa, Google Assistant, eller Siri. Även Microsoft Cortana och Samsung Bixby är på framfart så när det är dags att välja så finns det alltså ett par stycken olika man har att jämföra mot varandra.

Homekit från Apple är en plattform man kan välja och för att kicka igång det här systemet är det bara att hämta hem en app. Denna finns redan på din iPhone, så det går väldigt snabbt att komma igång. Om man vill fjärrstyra hemmet så kommer man att behöva antingen Apple TV eller iPad.

Även Animus är ett bra system och denna plattform fungerar både för Amazon Alexa, Google Assistant och för Apple. Ett annat exempel på en bra plattform är Fibaro Home Center som funkar bland annat via app för både Android och iOS.

En av de riktigt bra plattformarna som många väljer är Telldus Live. Man kan komma igång väldigt snabbt med denna och man kan använda den oavsett om man har iOS eller Android. Detta, i kombination med att den är högst användarvänlig, gör att det är en plattform som många väljer framför andra.

Compare items
  • Total (0)
Compare
0