TechTag.se

Tjäna pengar som affiliate

Tjäna pengar på din blogg eller hemsida som affiliate

Att driva en hemsida eller blogg behöver inte bara vara ett fritidsintresse. Med uthållighet och aktivt arbete kan tjäna pengar som affiliate och ta ut lön och leva på din sida.

Dan Nilsson, affiliateexpert, säger att det i praktiken krävs 2-3 år. Men hur tar du dig dit? Vad krävs för att bli en affiliate?

Som affiliate får du pengar för att länka vidare dina besökare till olika företag och sajter. Det vanliga är att du antingen får betalt för varje unik besökare som omdirigerats eller för varje person som klickat på länken och sedan genomför ett köp eller liknande.

För att komma upp i några summor att tala om behöver du därför uppnå ett stort antal konverteringar - att bara sätta upp en hemsida och sen gå med i ett affiliatenätverk räcker alltså inte.

Här är några gyllene regler att följa om du verkligen vill dra in pengar:

Uppdatera din sida för att hålla innehållet nytt och relevant

Den allra första regeln för att lyckas som affiliate är väldigt grundläggande: uppdatera regelbundet. Med nytt och relevant innehåll visar du att det finns anledning för människor att besöka din sida.

Om du dessutom publicerar innehållet med jämna intervaller kommer du så småningom bygga upp ett förtroende hos dina läsare. De vet att de kan gå in och läsa det senaste om till exempel domäner på din sida - och slipper bli besvikna att det senaste blogginlägget gjordes för 2 år sedan.

Skaffa fler besökare och potentiella annonsklickare

Dan Nilsson, affiliateexpertNär det väl finns en anledning för personer att besöka din sida behöver du se till att de hittar den. Om du jobbar med WordPress hittar du en genomgång av plugins och annat smått och gått för ditt SEO-arbete.

Annonser och/eller spridning i sociala medier är därför också viktigt för att bygga upp en ordentlig skara läsare. Även om varje besökare är en potentiell annonsklickare behöver du inte komma upp i hundratusentals besökare. Dan Nilsson ger ett exempel:

Du skriver om accessoarer eller livsstil. Vi antar att affiliateprogram inom dessa områden erbjuder 10% av försäljningen i ersättning och att snittordern i branschen är 500 kr. Låt oss också utgå ifrån att du lyckas få 10% av dina besökare att klicka vidare till olika hemsidor, där 5% leder till köp.

Det betyder att om bloggen har 1000 besök om dagen så leder det till 100 klick och 5 ordrar. Total omsättning blir 2500 kr, varav 250 kr går till dig. På en månad blir det 7500 kr. För att leva på din sida vill du kanske dra in åtminstone 25 000 kr, vilket gör att du behöver drygt 3300 besök om dagen.

Men allt handlar inte om siffror. Det handlar också om vilka som besöker din sajt och om de utgör en attraktiv målgrupp för företagen som annonserar.

Hitta en nisch och en distinkt målgrupp

Företagen och sajterna som samarbetar med affiliates vill nå sina specifika målgrupper. En vitvarukedja vill förmodligen nå personer som bygger eller renoverar hus, medan en sportbutik vill nå personer som tränar i olika former - principen är ganska självklar.

Ju mer nischad din hemsida är, desto säkrare kort är den därmed för annonsörerna. Tänk själv om du säljer sportkläder och skulle välja mellan en hemsida som bara skriver om träning eller en allmän sida inriktad på hälsosam livsstil. Givetvis väljer du den renodlade träningssidan, eftersom alla läsarna där är potentiella kunder.

Inse att det tar tid och energi för att bli framgångsrik

Att skapa relevant och nytt innehåll inom en viss nisch samtidigt som du ökar antalet läsare är inget du gör över en natt. Affiliatenätverk är med andra ord ingen quick fix som direkt gör din hemsida eller blogg till en kassako. Dan Nilsson säger att du behöver ha lång uthållighet:

Jag skulle säga att de flesta som lever på sin hemsida idag och kanske till och med har anställda eller konsulter som hjälper dem, har hållit på minst 2-3 år innan det började ticka in rejält med besökare så att det blir några pengar. Men det beror också på vilken typ av affiliate man är och inom vilka segment man jobbar.

Sammanfattning

  • Hitta en nisch och fokusera på den
  • Se till att hitta ett affiliatenätverk som passar din nisch
  • Håll innehållet nytt, uppdaterat och relevant
  • Jobba med SEO och sociala medier
  • Ge inte upp när det är tungt

Har du egna tips? Skriv en kommentar!

Vanliga frågor och svar om Tjäna pengar som affiliate 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

pencildropmagnifier