TechTag.se

Behöver du en dedikerad server?

För hemsidor som drivs av privatpersoner och mindre företag räcker det oftast utmärkt med att använda sig av vanlig hosting hos ett webbhotell eller din VPS. Så fort som trafiken på hemsidan ökar kan det dock vara som så att det inte räcker till och det kan då vara dags att fundera över om det är aktuellt att hyra en dedikerad server, priserna varierar dock mycket. I tabellen nedan har vi jämfört Svenska dedikerade servers.

Det är ett populärt alternativ som blir en slags kompromiss mellan smidigheten hos ett webbhotell och kontrollen i en egen serverhall.

Företag som erbjuder dedikerade servers

Det här är dom lägsta specifikationerna du kan få. Om du vill ha mer är det bara att betala 🙂

ServerhotellMin. CPU / RAMDatacenterRaidPris /månRecension webbhotellBetyg webbhotellMer info

1. Inleed

Intel Core i3 2C, 3.4 GHz
8GB
SverigeIngen624 - 2499kr /månInleed Webbhotell8,5

2. Oderland

Minst 3 kärnor
Från 5GB
SverigeFrån 2395kr /månOderland Webbhotell8,0

3. Miss Hosting

Intel Pentium G3450 3.4GHz 2C
4 GB
SE/US/EURAID 0 eller 11299 - 2199kr /månMiss Hosting Webbhotell7,5

4. Stablehost

Intel Pentium G3450 3.4GHz 2C
4 GB
SERAID 0 eller 11333 - 2216kr /månStablehost Webbhotell7,5

5. Hostkey

Xeon E-2288G 8x3.7GHz
32 GB
NL/US/RUSRAID 0/1/10400 - 1600kr /mån


Så fungerar en dedikerad server

För att en hemsida ska kunna hållas online krävs det, i korta drag, att all programkod som hör till sajten lagras någonstans där det finns uppkoppling till internet.

Det går att göra hemmabyggen där programkoden exempelvis förvaras på en dator som ser till att hålla hemsidan uppe på internet men det hela kan vara lite vanskligt då det bland annat kräver specialkunskap liksom en konstant och stabil internetåtkomst.

Det ordinära är därför att hyra in sig på en så kallad server hos ett webbhotell, som då lagrar hemsidans alla komponenter och ser till så att de hålls online.

Hos hostingföretag finns stora hallar som är fulla av servrar och alla kunderna delar på dessa servrar. Det fungerar alltså inte som så att en server avsätts per kund. I de flesta fall behöver kunden inte ha någon teknisk kunskap utan denne kan få all den hjälp som behövs.

Om antalet besökare på hemsidan är lågt är webbhotell ett bra alternativ då det inte behöver kosta särskilt mycket, beroende på vilken lagringskapacitet som behövs.

Skillnad är det om sajten är en riktig tungviktare, om besökstrafiken ökar eller om hemsidan byggs ut med lagringskrävande funktioner, då detta föga förvånande innebär ökade kostnader.

Hyr en dedikerad server

Dedikerad serverNär webbhotellet inte längre är en försvarbar investering eller om du vill ha större kontroll så är en dedikerad server ett bra alternativ.

En dedikerad server innebär helt enkelt att en server är dedikerad helt åt kunden. Du fortsätter alltså att hyra plats men du hyr nu en hel server och du får därmed åtkomst till den så att du själv kan hantera din data på servern.

Självfallet kan du även hyra mer än en server utifall att enbart en inte räcker till, men priset blir självklart högre.

De flesta hostingföretag har olika erbjudanden så att du själv kan välja den server eller det paket som kan tänkas passa bäst. Det finns bra hostingföretag i Sverige likväl som i andra länder och det finns inget krav på att servern måste finnas i det land som företaget verkar ifrån.

Ett gott råd är dock att använda en server som finns nära hemsidans kundbas då det innebär att hemsidan kan laddas något snabbare.

Säkra serverhallar

Serverhall som är säkerVid val av företag att hyra en dedikerad server av så bör du också se till mer än bara själva servern. Även företaget bör granskas och inte minst deras serverhall och tekniska kapacitet, då det trots allt är detta som säkerställer att din hemsida inte ”trillar av internet”.

Först och främst har ju en serverhall som ansvar att hålla mängder av hemsidor på internet och därmed bör den ha minst en fiberanslutning men gärna mer än så.

En serverhall kan innehålla hundratals kraftfulla servrar och en serverhall ska därför vara byggd så att den klarar denna elektriska belastning. Seriösa servertjänster har extra generatorer som sätter igång vid ett eventuellt strömbortfall.

Då servrarna genererar mycket värme krävs ett kylsystem som ser till så att de inte överhettas och byggnaden bör naturligtvis också kunna hantera både brand och fukt.

Slutligen hanterar serverhallar alla möjliga sorters kunder och hemsidor vilket innebär att de kan väcka intresse och bli utsatta för inbrott. En serverhall bör därför ha ett säkerhetssystem som ser till att obehöriga inte får åtkomst.

magnifier