TechTag.se

Behöver du en dedikerad server?

För hemsidor som drivs av privatpersoner och mindre företag räcker det oftast utmärkt med att använda sig av vanlig hosting hos ett webbhotell eller din VPS. Så fort som trafiken på hemsidan ökar kan det dock vara som så att det inte räcker till och det kan då vara dags att fundera över om det är aktuellt att hyra en dedikerad server, priserna varierar dock mycket. I tabellen nedan har vi jämfört Svenska dedikerade servers.

Det är ett populärt alternativ som blir en slags kompromiss mellan smidigheten hos ett webbhotell och kontrollen i en egen serverhall.

Företag som erbjuder dedikerade servers

Det här är dom lägsta specifikationerna du kan få. Om du vill ha mer är det bara att betala 🙂

ServerhotellMin. CPU / RAMDatacenterRaidPris /månRecension webbhotellBetyg webbhotellMer info

1. Inleed

Intel Core i3 2C, 3.4 GHz
8GB
SverigeIngen624 - 2499kr /månInleed Webbhotell8,5

2. Oderland

Minst 3 kärnor
Från 5GB
Sverige-Från 2395kr /månOderland Webbhotell8,0

3. Miss Hosting

Intel Pentium G3450 3.4GHz 2C
4 GB
SE/US/EURAID 0 eller 11299 - 2199kr /månMiss Hosting Webbhotell7,5

4. Stablehost

Intel Pentium G3450 3.4GHz 2C
4 GB
SERAID 0 eller 11333 - 2216kr /månStablehost Webbhotell7,5

5. Beebyte

8 Core CPU Intel E5-2609 v4
16GB
Sverige-2499kr /mån

6. Hostkey

Xeon E-2288G 8x3.7GHz
32 GB
NL/US/RUSRAID 0/1/10400 - 1600kr /mån


Så fungerar en dedikerad server

För att en hemsida ska kunna hållas online krävs det, i korta drag, att all programkod som hör till sajten lagras någonstans där det finns uppkoppling till internet.

Det går att göra hemmabyggen där programkoden exempelvis förvaras på en dator som ser till att hålla hemsidan uppe på internet men det hela kan vara lite vanskligt då det bland annat kräver specialkunskap liksom en konstant och stabil internetåtkomst.

Det ordinära är därför att hyra in sig på en så kallad server hos ett webbhotell, som då lagrar hemsidans alla komponenter och ser till så att de hålls online.

Hos hostingföretag finns stora hallar som är fulla av servrar och alla kunderna delar på dessa servrar. Det fungerar alltså inte som så att en server avsätts per kund. I de flesta fall behöver kunden inte ha någon teknisk kunskap utan denne kan få all den hjälp som behövs.

Om antalet besökare på hemsidan är lågt är webbhotell ett bra alternativ då det inte behöver kosta särskilt mycket, beroende på vilken lagringskapacitet som behövs.

Skillnad är det om sajten är en riktig tungviktare, om besökstrafiken ökar eller om hemsidan byggs ut med lagringskrävande funktioner, då detta föga förvånande innebär ökade kostnader.

Hyr en dedikerad server

Dedikerad serverNär webbhotellet inte längre är en försvarbar investering eller om du vill ha större kontroll så är en dedikerad server ett bra alternativ.

En dedikerad server innebär helt enkelt att en server är dedikerad helt åt kunden. Du fortsätter alltså att hyra plats men du hyr nu en hel server och du får därmed åtkomst till den så att du själv kan hantera din data på servern.

Självfallet kan du även hyra mer än en server utifall att enbart en inte räcker till, men priset blir självklart högre.

De flesta hostingföretag har olika erbjudanden så att du själv kan välja den server eller det paket som kan tänkas passa bäst. Det finns bra hostingföretag i Sverige likväl som i andra länder och det finns inget krav på att servern måste finnas i det land som företaget verkar ifrån.

Ett gott råd är dock att använda en server som finns nära hemsidans kundbas då det innebär att hemsidan kan laddas något snabbare.

Säkra serverhallar

Serverhall som är säkerVid val av företag att hyra en dedikerad server av så bör du också se till mer än bara själva servern. Även företaget bör granskas och inte minst deras serverhall och tekniska kapacitet, då det trots allt är detta som säkerställer att din hemsida inte ”trillar av internet”.

Först och främst har ju en serverhall som ansvar att hålla mängder av hemsidor på internet och därmed bör den ha minst en fiberanslutning men gärna mer än så.

En serverhall kan innehålla hundratals kraftfulla servrar och en serverhall ska därför vara byggd så att den klarar denna elektriska belastning. Seriösa servertjänster har extra generatorer som sätter igång vid ett eventuellt strömbortfall.

Då servrarna genererar mycket värme krävs ett kylsystem som ser till så att de inte överhettas och byggnaden bör naturligtvis också kunna hantera både brand och fukt.

Slutligen hanterar serverhallar alla möjliga sorters kunder och hemsidor vilket innebär att de kan väcka intresse och bli utsatta för inbrott. En serverhall bör därför ha ett säkerhetssystem som ser till att obehöriga inte får åtkomst.

-

Under planering av webbhotell funderar de flesta webbplatsägare någon gång på att kosta på en dedikerad server. En dedikerad server håller endast din(a) webbplats och delas inte med andra webbplatser. Du kan placera en sida eller flera på maskinvaran.

Men beslutet är inte lätt. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till utöver den högre dollarkursen som oundvikligen påverkar alternativet dedikerad server.

Prestanda är (eller borde vara) det huvudsakliga syftet för flesta sajtägare. Studier visar att när en sida inte visas inom cirka 10 sekunder eller snabbare kommer nästan alla ge upp och gå någon annanstans. Förseningen kan bero på någon av ett hundratal olika punkter i kedjan mellan servern och användaren. Men ofta ligger den i själva servern.

I vilket fall som helst är det viktigt att undanröja servern som möjlig flaskhals, eftersom det är en av de få punkter där webbplatsägaren har viss kontroll.

Behovet av kontroll sträcker sig längre än bara prestanda. Andra aspekter av användarens upplevelse kan gynnas eller drabbas av serverns beteende. Säkerheten är ett bra exempel. Med den pågående förekomsten av spam och virus kan en server lätt bli smittad. Med endast din webbplats(er) på en enda server blir det mycket enklare att hantera.

Med färre platser på en server är det mindre sannolikt att bli smittad i första hand. Eftersom du sannolikt lägger högre vikt på säkerhet än andra, är det lättare att hålla en dedikerad server ren och din webbplats skyddad. Du kan använda bästa säkerhetspraxis för att kontrollera din webbplats. Men med delad server höjs riskerna och dina ansträngningar är förgäves.

Ett sätt på vilket dina ansträngningar kan urvattnas är via delad IP-adress. Mindre avancerade hosting-tjänster tilldelar ofta en IP-adress till en enda server men flera platser. Det innebär att din webbplats delar samma IP-adress med andra domäner. Det gör dig sårbar på flera sätt.

Virus eller spam-attacker kan riktas mot en viss IP-adress. Om du har likadan som en annan webbplats som kanske lockar skumma besökare, blir du oförskyllt lidande av detta.

I andra fall tilldelas en IP-adress till servern, och varje sida får sin egen adress inom detta intervall. Det är bättre än endast en IP: server men innebär ändå sårbarhet. Många attacker prövar ett intervall av IP-adresser och inte bara en enda.

Men även lagens utformning kan ge bekymmer när du delar IP-adress eller serverintervall. Om en annan webbplats bedriver förbjuden verksamhet kan du drabbas av samma öde om adressen eller serverområdet förbjuds. Om en spammare delar din server/IP-adress och blir svartlistad, kan du oförskyllt stängas av. Att använda dedikerad server kan hindra problemet.

Det finns en bekvämlighetsnivå i att veta vad som är installerat på servern du använder, och själv lägga dit det. Men en dedikerad server kräver ökad administration från din sida. Om du inte är beredd på det måste du betala för en dedikerad server som förvaltas av någon annan.

Dessa faktorer måste vägas när man överväger dedikerad server.

Egen webbserver

Valet att försöka administrera den egna webbplatsen själv eller lämna över till andra för med sig en del frågor.

För de flesta webbplatsägare är fokus naturligtvis inriktat på att skapa, underhålla och förbättra webbplatsen. Förvaltningen är ofta bara del av en hel verksamhet – webbplatsen är bara ett medel att nå målet.

Det innebär att det kommer att finnas ganska lite intresse eller tid över för teknisk förvaltning och databasens installation och underhåll, skapa användbara säkerhetskopior, e-förvaltning, hantera diskutrymme, tillämpa operativsystemens korrigeringar för buggar och säkerhet, fintoning, lokalvård, säkerhet, buggreparation och annat.

Kostnaden är en faktor i alla affärer. Det kan belasta budgeten för nya och kämpande företag att betala för teknisk hjälp

Konsultarvode varierar från några tior i timmen till upp emot tusenlappen. Nackdelen med de billiga är kompetensnivån och kvaliteten på arbetet som knappast gör det lönsamt i längden. De kostsamma alternativen har ett plus: att kostnaden för ditt företag till högre nivå.

Ofta hamnar fast anställda någonstans i mitten av denna kostnadsintervall när du lägger samman lön, arbetsgivaravgifter och mer. Server och/eller webbplatsförvaltning kan betalas som en del av ett webbhotellpaket. Kostnaden är vanligtvis lägre än entreprenadhjälp, men de anställdas uppgift är å andra sidan att upprätthålla tiotals om inte hundratals servrar och webbplatser. De kan därför ge mycket liten individuell uppmärksamhet.

Ofta hämmas mindre erfarna webbplatsägare av de tekniska kraven för server eller webbplatsförvaltning. Men precis som med allt är den kunskap som krävs mer blygsam än man kan tro. Administration innebär i många fall ganska elementära, ofta repetitiva, uppgifter. De kan läras rätt enkelt. En testplats eller gratis webbhotelltjänst är ett bra sätt att öva och lära sig utan risk eller kostnad – förutom investerad tid.

När de första hindren är överhoppade kan administrering snabbt ta fart och vissa finner det till och med intressant. Det ger ägaren utrymme att utöva ytterligare kontroll över slutprodukten, och det finns en tillfredsställelse i att säga ”jag gjorde det själv”, även om du inte vill göra det själv för jämnan.

Genom praktisk erfarenhet kan ägaren till webbplatsen också bättre bedöma eventuella konsulter eller personal som hyrs. Det är lättare att bedöma om någon ger dig korrekt problembedömning om du själv kan lösa det. Detsamma gäller den tidsuppskattning de ger problemarbetet.

Varje webbplats bygger på en mängd olika faktorer, oftast osynliga, för att kunna fortsätta att fungera korrekt. Men faktum är att de inte alltid uppför sig som de ska. Beslutet att själv ta sig an problemen beror på tillgänglig tid och kunskap och vad som krävs att få saker på rätt spår igen. Med andra ord en kostnads- och intäktsanalys som alla gör dagligen.

magnifier