TechTag.se

Bättre WordPress SEO

Wordpress Plugins för bättre SEO

WordPress är världens största publiceringsverktyg vilket till stor del beror på dess flexibilitet och tillgången på plugins, med alla tusentals plugin kan man skapa exakt den funktion som efterfrågas. De som arbetar med SEO (Sökmotoroptimering i WordPress) har även ett flertal plugin till din hjälp.

Yoast SEO

Yoast kan användas av nybörjare så väl som av proffs och fördelen är att funktionerna är mycket enkla att förstå. Genom pedagogiska ”trafikljus” markeras om de olika webbsidorna är onpageoptimerade mot de ord man vill synas på.

När du lärt dig hur on page optimeringen fungerar kan dock vara värt att testa att stänga av läsbarhetsanalys och nyckelordsanalys eftersom dom verkar dra ner prestandan i WP-backenden lite väl mycket. Med Yoast får du även XML sitemaps till sökmotorerna.

Yoast finns också in en premium-version som inte är värd pengarna, speciellt om man jämför det med Rank Math 🙂

All-in-One SEO Pack

Detta plugin, tillsammans med Yoast (se ovan) är de två mest använda kompletta SEO-plugin som används idag. Likheterna är stora även om de är uppbyggda på något olika sätt. En nackdel med detta plugin är att det inte är helt kompatibelt med Woocommerce vilket är ett plugin som ofta används av E-butiker.

Broken Link Checker

Det är aldrig bra att en länk inte når sitt mål. I värsta fall kan det innebära ett avbrutet köp eller en missad kund. Dessa länkar kallas för ”brutna länkar” och är inte heller bra ur ett SEO-perspektiv. Genom detta plugin kontrolleras alla länkar dagligen och man får automatiskt ett mail om det visar sig att en länk inte fungerar.

WP Social Sharing

Även om interaktion med sociala media inte påverkar din sida SEO-mässigt direkt så bör ändå WP Social nämnas i det här sammanhanget. Med detta plugin kan man ge besökarna möjlighet att sprida budskapet på Twitter, Facebook, LinkedIn och annan social media. Detta i sig kan skapa större intresse för webbsidan och i längden även naturliga länkar.

WP Fastest Cache

Ett plugin som gör att websidan blir snabbare att ladda för besökaren. Det påverkar därmed användarvänligheten och eftersom Google även tar hänsyn till laddningstider blir det ett sätt att påverka rankingen på sökmotorn.

Andra cache-plugin vi gillar är: Cache Enabler (gärna tillsammans med CDN Enabler) och WP Rocket (betalplugin).

WP Smush.it

Som nämnts ovan är laddningstiden på en webbplats en rankingfaktor. Ett sätt att minska den är att inte ha allt för stora och tunga bilder. Se därför till att inte ladda upp större bilder än vad som behövs. Utöver det kan WP Smush.it installeras. Detta plugin komprimerar de befintliga bilderna utan att minska synlig kvalitet.

Compress JPEG & PNG images från TinyPNG

Du kanske sett pandan som komprimerar dina bilder direkt på webben? Han finns även som ett plugin.

Find Duplicates

E-butiker med många produkter har ofta problem med duplicerat innehåll. Det betyder att samma text förekommer flera gånger på olika ställen. Med detta plugin kan man scanna av webbplatsen och se hur mycket duplicerat innehåll som finns.

SEO Friendly Images

Orkar du inte skriva Alt-text och Title-text på alla bilder? Använd SEO Friendly Image och få det autogenererat. Snabbt och enkelt.

Redirection

Det finns flera olika plugin med funktionen att skapa 301, 302 eller 307 redirects. Det betyder att man talar om för Google att all trafik som leds till en sida ska ledas om till en annan.

Därmed "ska" den länkkraft som finns på sidan omdirigeras även den. Redirection är min personliga favorit men det finns även mer avancerade plugins om män känner för det.

Dofollow Case by Case

Dofollow Case by Case gör det enklare att lägga till rel="nofollow" på länkar du lägger i dina inlägg och sidor. Du kan även välja om länkar som läggs i bloggkommentarer vara follow eller do-follow?

Eller vill du välja utifrån enskilt fall? Det sker enkelt med Nofollow Case by Case. Om du räknar med att ha en majortiet av dina länkar som nofollow kan du istället använda Easy External Links där du lägger till sajter som ska vara dofollow in en "whitelist" istället.

Har du några favorit plugins?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

dropmagnifier