TechTag.se

Är du en backup-slarver?

Backup Hemsida Sajt Webbhotell

6 saker att tänka på när du säkerhetskopierar

Efter en teknologisk katastrof har vi nog alla fått frågan ”gjorde du inte en kopia?” ställd som en dumförklarande I-told-you-so. Sannolikt har du även besvarat frågan med ett bittert nej. Det är jobbigt när alla kontakter och bilder försvinner från ens telefon men det är ingenting i jämförelse med när ens hemsida lemlästas av ett tekniskt fel i servern eller av ett säkerhetshål som utnyttjats av lömska hackare.

För att undvika en teknologisk (och mental) härdsmälta, listar vi sex saker du bör tänka på när du säkerhetskopierar.

1. Gör säkerhetskopiering till rutin

Vi vet alla att säkerhetskopiering är ett tråkigt måste. Om din webbsidas innehåll inte kopieras automatiskt, rekommenderar vi att du schemalägger eller gör det till en rutin att säkerhetskopiera vid specifika tidpunkter. Då slipper du stå med skägget i brevlådan när din sida kapsejsat.

2. Var säker – spara trefaldigt

Om din sida kan bli rensad på sitt innehåll, kan det även gå snett vid en säkerhetskopiering. Ha därför minst tre olika kopior i tre olika format. Om en återställningspunkt förstörs, har du andra att falla tillbaka på.

3. Har du har ont om tid? Betala!

Skälet till varför vi slarvar med säkerhetskopieringen kan vara olika, till exempel en det-händer-inte-mig-mentalitet, glömska eller tidsbrist. Om ditt problem är det sistnämnda kan det vara värt att betala några hundralappar för en hostinglösning som ordnar det åt dig. För det är knappast tidseffektivt att helt strunta säkerhetskopieringen – det märker du när olyckan väl är framme.

4. Säkra eller betala för backup om du använder ett webbhotell

Om du har din webbsida hos ett webbhotell, säkerhetskopieras oftast din information automatiskt. Anta dock inte att ditt webbhotell säkerhetskopierar, utan försäkra dig om det. Vi råder dig dessutom att ta reda på hur lång tid en återställning till din senaste version skulle ta. Du vill inte sitta med en inaktiv sida.

5. Kopiera till egna åtkomstpunkter

Du kan även göra en säkerhetskopiering på din dator eller till en extern server, ditt webbhotell till exempel. Du kan exempelvis använda dig av FTP-programmet Filezilla, men det kräver dock att du har grundläggande kunskaper om File Transfer Protocol (FTP).

6. Med WordPress blir det lite annorlunda

Om du använt WordPress för att skapa din sida måste du göra saker lite annorlunda, eftersom säkerhetskopiering av CMS-systemet kan krångla på webbhotell. Men återigen – om du hade blivit upprörd om din sida försvunnit, är tiden en säkerhetskopiering tar aldrig förgäves. I WordPress kan du säkerhetskopiera genom olika insticksprogram och med de flesta alternativen kan du dessutom automatisera processen.

Med Backup Guard kan du till exempel spara din sida lokalt på din dator eller till Google Drive.

Eftersatt säkerhetskopiering är en dumdristig akilleshäl. Så för din egen skull, gör regelbundna kopior så att du kan besvara din vän med ett rungande ”klart jag gjorde en kopia!” om olyckan är framme. Om du vill lära dig mer, läs vidare bland våra inlägg om WordPress, webbhotell och säkerhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

dropmagnifier