WordPress skapades i början av 2000-talet för att även människor som inte är dataingenjörer ska kunna publicera sig på webben. Det är enkelt uttryckt både en kommersiell bloggtjänst och ett standardiserat publiceringsverktyg som genom åren förenklat vardagen för miljontals användare världen över.
Den stora fördelen med WordPress är just dess storlek. Vilka bekymmer som än dyker upp kan man utgå ifrån att någon har trampat på samma mina tidigare och löst problemet.
Internet är fullt av WordPress-doktorer och forum där du snabbt kan få svar på just din fråga, men här är några fallgropar du bör försöka undvika när du sätter igång.
När nu WordPress är så pass utbrett kan det tyckas självklart att alla webbhotell har stöd för WordPress, men för säkerhets skull bör du kolla i förväg att de har det.
Dessutom bör du ta reda på om de erbjuder automatisk installering via kontrollpanelen. Det kommer att spara tid och irritation.
Din blogg eller hemsida kanske inte är den mest attraktiva för världens datahackers, men det är dumt att ge dem chansen. Så på samma sätt som du låser din bil även om den är en tjugo år gammal rosthög bör du välja ett bra lösenord.
”Admin” är det första en hackare kommer prova, därefter ”Password”. Så var lite mer kreativ, blanda stora och små bokstäver och släng in något specialtecken också.
För blir lösenordet knäckt kan hackaren i värsta fall lägga in virus som drabbar dina besökare och då blir du inte populär.
Du ändrar på din WordPress-sajt, men när du granskar i webbläsaren ser det likadant ut som innan. Det beror troligen på att cacheminnet behöver uppdateras.
Börja med att ladda om sidan (F5 eller Ctrl + R i Windows, Cmd + R i Mac). Hjälper inte det kan du behöva rensa cachen, antingen i webbläsaren eller i WordPress.
Fast det här är bara början. Du kommer att slita ditt hår många gånger över WordPress, men också ha mycket glädje av tjänsten. Dess popularitet är ingen slump.
För att få inspiration kan du med fördel titta på sidor byggda i WordPress, det går att bygga avancerade sajter med special-funktioner, som exempelvis Consector, även i WordPress.
Innehåll