SSL till din hemsida – vad, hur och varför?

Det har varit mycket snack om SSL-kryptering den senaste tiden och numera markerar Chrome icke-krypterade sajter som ”osäkra”. Men vad innebär krypteringen, varför är den bra och hur kan du skaffa dig en? Här är grunderna du behöver veta!

Vad är SSL-kryptering?

SSL är en kryptering som sker mellan webbserver och webbläsare. SSL står för Secure Socket Layer och betyder att kommunikationen mellan webbläsare och hemsida krypteras så att ingen utomstående kan avlyssna trafiken eller snappa upp informationen, så kallad tredjepartsattack.

Lite förenklat kan det förklaras som att informationen som skickas från servern först kommer i kontakt med webbläsaren för att bestämma krypteringsnyckel. Informationen krypteras och låses upp när den når webbläsaren och presenteras då på rätt sätt och till rätt mottagare. Tidigare har framförallt sidor med kortbetalning använt sig av SSL-kryptering – nu tar man detta ett steg längre och vill att alla typer av sidor ska bli säkrare.

Hur SSL-krypterar du din hemsida?

Vill du göra din sida säker så behöver du ett SSL-certifikat från ditt webbhotell som sedan aktiveras på din domän. Sedan gäller det att peka om startsida, alla undersidor och länkar till den nya sidan som får adressen https:// istället för tidigare http://. Vissa webbläsare kan också få ett hänglås i adressfältet som markerar att sidan är SSL-krypterad.

Kolla upp vad som gäller på ditt webbhotell (Läs om vilka webbhotell som erbjuder gratis SSL-cert) och hur länge SSL-certifikatet gäller innan det måste uppdateras. Tidigare upplevde många att https påverkade prestandan negativt, men så är det inte längre eftersom både servrar och klientenheter har förbättrats.

Varför SSL-kryptera sidan?

Allt handlar om säkerhet. Att skapa en säker webb och ett skydd för datautbytet. I första hand gäller detta sidor med fält för känslig information som lösenord och kreditkortsnummer, men längre fram kommer det att utökas och redan idag främjar Google SSL-rankade sidor.

Genom att ha ett SSL-certifikat visar du dessutom att du prioriterar säkerheten på din sida, vilket är bra när du kommer i kontakt med kunder och andra besökare. Som företagare kan det till och med vara en del av ditt varumärke. Kunder ska känna att kontakten med dig är trygg och pålitlig.

Dela med dig av dina erfarenheter!

Skriv en kommentar

Jämför
  • Total (0)
Compare
0