Få saker har förändrat det digitala landskapets påverkan på våra vardagsliv i samma utsträckning som BankID. Den populära e-legitimationen har existerat sedan 2003 och sedan 2011 har det också funnits Mobilt BankID. Idag har BankID hela 8 miljoner användare och under 2020 användes tjänsten extrema 5 miljarder gånger.
Det råder med andra ord inga tvivel om att det är en e-legitimation som svenska folket är tycker är både smidig och trygg att använda.
Det är ingen överdrift att påstå att BankID numera är en standard i det svenska samhället. Allt från myndigheter och 1177 Vårdguiden till spelsajter och mindre företag förlitar sig på BankID för att bedriva sina verksamheter. E-legitimationen har helt enkelt blivit en väsentlig del av vårt vardagsliv.
I många fall skulle BankID till och med kunna beskrivas som mer än en standard. I dagsläget är det exempelvis ett krav att svenska spelbolag måste verifiera en spelares identitet i samband med registrering och inloggning (källa: casinoguide.se), samt fastställa identiteten senast i anknytning till spelarens första uttag.
Det innebär att e-legitimationer som Mobilt BankID inte bara blivit en standard på den kommersiella spelmarknaden online, utan en ren nödvändighet för att aktörerna ska kunna hålla sig konkurrenskraftiga.
Liknande situationer råder dessutom inom en rad andra branscher.
De flesta är givetvis väl bekanta med BankID, men det är lätt att ta tjänsten för given utan att fundera över varför det faktiskt är en så effektiv identifikationsmetod. Faktum är att BankID är en e-legitimation i paritet med exempelvis ett pass, vilket inte många inser.
Anledningen till att BankID kan klassas som en så pass stark form av legitimation beror bland annat på att det anses ha en mycket hög säkerhet. Anledningen till det är i sin tur att du har din bank i ryggen när du identifierar dig med tjänsten.
När du skaffar ditt BankID måste du nämligen göra en så kallad ursprungsverifiering via din bank, vilket gör att denna i fortsättningen kan garantera att du är den som du påstår att du är. Därefter, varje gång du signerar något med tjänsten, så sker det alltså via banken.
På sätt och vis är det med andra ord din bank som går i god för dig när du verifierar dig digitalt, och en mycket starkare bekräftelse än så finns knappt i dagsläget.
Så länge som du behandlar ditt BankID med samma försiktighet som ditt pass, och inte ger ut din personliga kod, så är det med andra ord en av de säkraste sätten att identifiera sig på som existerar.
För konsumenter är BankID inte bara den tryggaste, utan i många fall även den smidigaste lösningen för att verifiera sin identitet. Innan BankID, och framför allt mobilt BankID, etablerade sig på allvar var det inte ovanligt med krångliga flerstegsverifieringar.
Dessa kunde upplevas som både tidskrävande och i vissa fall osäkra, men med Mobilt BankID behöver en registrering, inloggning eller dylikt sällan ta mer än några sekunder.
Att slippa flerstegsverifieringar online har inte enbart inneburit att det blivit lättare att identifiera sig, utan också säkrare. Lösenord behöver inte hamna på vift, du behöver inte dela med dig av känslig information etc. – färre steg kombinerat med legitimering via bank har helt enkelt inneburit att utrymmet för säkerhetsluckor och misstag har minimerats.
Föga förvånande är det just Mobilt BankID som är den populäraste formen av tjänsten. Många av oss bär alltid med oss våra mobiler, vilket innebär att vi kan identifiera oss digitalt var vi än befinner oss – och även när vi sitter vid datorn föredrar de flesta den mobila versionen.
Istället för att behöva krångla med bankdosor behöver vi enbart koppla vårt mobila BankID till datorn med vårt personnummer eller genom att scanna en QR-kod.
Innehåll