TechTag.se

VPS hos Digital Ocean

Guide till VPS Digital Ocean

Hur man sätter upp en VPS på Digital Ocean

Ibland kan du behöva mer frihet än vad ett traditionellt webbhotell kan erbjuda. Webbhotellet är förvisso enklare att komma igång med och många av dagens webbhotell erbjuder den funktionalitet som de allra flesta användare behöver.

Det kan dock komma tillfällen där du vill eller behöver kunna konfigurera servern efter dina egna önskemål.

Det är där VPS:en kommer in i bilden. VPS står för Virtual Private Server och är en virtuell server som du har betydligt större kontroll över än den webbserver du får tillgång till genom att hyra utrymme på ett webbhotell.

VPS på Digital Ocean

Välj storlek och pris på din digitalocean droplet vpsDet billigaste alternativet kostar inte mer än 5 dollar per månad och ger dig tillgång till en virtuell server med 512 MB RAM-minne, en enkärning processor, en SSD-disk på 20 GB samt 1 TB trafik.

Priset per månad beräknas utifrån ett timpris som multipliceras med 28 dygn. Du betalar bara för den tid du använder tjänsten och kan när som helst starta nya virtuella servrar eller ta bort dessa. Digital Ocean benämner dina VPS:er som droplets - en droplet är alltså en VPS.

Konfigurering av VPS med enklicksinstallation

Digital Ocean One Click App installation

Välj vad du vill installera.

Logga in på ditt konto på DigitalOcean.com.

Du kommer direkt till kontrollpanelen, där du kan se dina aktiva droplets samt skapa nya sådana. Efter att ha klickat på create droplet, får du välja mellan att använda någon av fem olika Linuxdistributioner eller FreeBSD som operativsystem på din VPS.

Du kan också välja alternativet one-click apps för att snabbt komma igång med önskad applikation, exempelvis WordPress eller Joomla. I denna guide kommer jag för enkelhetens skull att välja enklicksinstallation av Joomla. I detta steg väljer du också storlek på din VPS samt eventuellt extra lagringsrutrymme.

Att välja datacenter

Välj datacenter för din do vps droplet


Välj ett datacenter till din droplet som ligger närmast dina besökare.

När du ska välja geografiskt läge för det datacenter som ska hosta din VPS, bör du välja det som är närmast din målgrupp.

Därefter kan du välja mellan olika tilläggsalternativ som till exempel SSH - ett säkert sätt att ansluta till din VPS.

Användning av SSH är att rekommendera och när du är klar med konfigureringen är det bara att spinna upp din virtuella server! Din VPS är nu igång och har tilldelats en IP-adress, vilken du kan använda för att logga in på din Joomla-installation.

Du har också möjligheten att lägga till ett domännamn för att skapa en mer användarvänlig webbadress till din VPS.

Manuell konfigurering av VPS

Att utgå från en distribution av Linux eller FreeBSD och på egen hand installera applikationer kräver lite mer konfigurering och det skadar inte att ha tidigare erfarenhet av Linuxbaserade system. Jag valde att installera Linuxdistributionen Ubuntu 16.04.

Själva installationen av distributionen är inte mer komplicerad än den föregående enklicksinstallationen av Joomla. Efter avslutad installation kommer dock ingen webbplats finnas på det IP-nummer som har tilldelats din virtuella server. Faktum är att den även saknar en webbserver, vilket innebär att det är upp till dig att installera denna.

Installation av LAMP-stacken

LAMP Digital Ocean

Pågående installation av LAMP-stacken

Det står dig fritt att installera vilken webbserver du önskar, jag valde att installera den så kallade LAMP-stacken.

LAMP står för Linux, Apache, MySQL och PHP, och är den vanligaste kombinationen av webbserver, databashanterare och skriptspråk att använda i Linuxmiljöer.

LAMP-stacken är Linux motsvarighet till MAMP (för Mac) och WAMP (för Windows). De komponenter som ingår i LAMP-stacken kan antingen installeras tillsammans eller var för sig och Digital Ocean tillhandahåller en bra guide som visar hur du går tillväga för att installera denna.

Det tar förstås lite längre tid att installera LAMP-stacken på en VPS än vad det gör att installera den i en lokal utvecklingsmiljö. Tålamod är dock en dygd och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge! När webbservern har installerats kan du kontrollera att den fungerar genom att surfa till din virtuella servers IP-adress. Om allt har gått rätt till kommer du att mötas av nedanstående bild:
Ubuntu Webbserver Digital Ocean

Installation av applikationer

När webbservern är installerad på din virtuella server är du redo att börja installera applikationer som till exempel Joomla och WordPress.

Hantering av din VPS

Ubuntu VPS Digital OceanDu kan skapa fler virtuella servrar (eller droplets) eller ta bort (förstöra) dessa allt eftersom ditt behov förändras. Dina VPS:er kan också tilldelas mer resurser i form av arbetsminne, processorkraft och lagringsutrymme efter behov.

Detta gör den virtuella servern till ett betydligt mer flexibelt alternativ till det statiska webbhotellet. Även om det finns webbhotell som du kan upp- och nergradera efter hand, är det få eller inga webbhotell som debiterar per timme och erbjuder den flexibilitet som en virtuell server hos exempelvis Digital Ocean ger dig.

Sammanfattningsvis så är Digital Ocean en av de ledande leverantörerna av virtuella servrar på marknaden. Det låga priset i kombination med den flexibilitet och funktionalitet som erbjuds, gör det okomplicerat även för mindre avancerade användare att komma igång med.

Du som inte känner dig bekväm i kommandotolken bör dock använda någon av de många enklicksinstallationer som tillhandahålls.

Den flexibla debiteringen gör också att det inte är några problem att skrota en virtuell server och starta en ny. Var inte rädd för att testa någonting nytt och se om en virtuell server kan vara någonting för dig!

Få $100 att prova DigitalOcean i upp till 2 månader, gratis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

dropmagnifier