TechTag.se

Röststyrning

Röststyrning med smart högtalare illustration

Att man kan prata med sina grejer är fortfarande ganska ”framtid” enligt många och det kan man väl hålla med om, eller hur? Man kan också hålla med dem som tycker att det kanske börjar gå en aning för långt när man ber manickerna hemma att sköta om sig själva så att man själv kan stanna på soffan i ännu högre utsträckning.

Röststyrning handlar dock inte bara om detta, utan det är en mycket bra funktion som är bra av många olika anledningar. När man tänker på det för vad det är, alltså en artificiell intelligensmotor, så är det ganska otroligt faktiskt!

Tänk att kunna kicka igång sitt hem med Siri, Google Assistant eller Amazon Alexa! Vilken grej egentligen! Dessa tre är vanliga och många har prylar från både Apple och Google, vilket gör att det är lätt för dem att hela tiden uppdatera sina grejer.

Sedan har vi även uppstickarna inom denna teknik, Microsoft Cortana och Samsung Bixby, så det är många olika varianter så att alla ska kunna använda sig av röststyrning i hemmet.

Hur funkar röststyrning?

Så, hur fungerar det då med röststyrning? Först och främst är det så att man måste bli på det klara vad gäller att man genom rösten kan styra sitt hem. Hur sci-fi det än känns så är detta möjligt.

Kanske kommer ni ihåg scenen i Mr. Robot där ett smart hem helt kollapsade till följd av ett hackat system? Det är ett mycket bra exempel på hur det hela fungerar, men det är också ett bra exempel på vad som händer om något i systemet inte fungerar.

Det är mycket som ska funkar för att det ska just funka, och är det så att det blir ett problem så är det ganska lätt att saker och ting faller samman.

Nu är det ju inte så vanligt att sådana saker som vi omnämner ovan händer ett vanligt Svensson-hem i Sverige, så man kan räkna med att ha sitt smarta hem ifred!

Sedan Siri introducerades har ”hon” utvecklats. Idag är det inte bara de enklaste av frågor hon förstår, utan numera väntar hon in följdfrågor samt kan styra annat som är Apple-godkänt.

Även Assistant är bra på att ställa följdfrågor. Det är med andra ord inte bara Siri som kan impa med sina kunskaper!

Det som är en av de bästa sakerna är att både Google Assistant och Siri låter så bra att det i många fall låter mindre som en robot och mer som en människa.

Man märker såklart skillnad när det kommer till vad det är för ord man ”tvingar” roboten att säga plus hur långa meningar man avkräver. Ju enklare och ju kortare, desto bättre blir resultatet.

Vanliga frågor och svar om Röststyrning 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

pencildropmagnifier