TechTag.se

E-sim för en flexibel och miljövänlig lösning

e-sim

E-sim är det nyaste inom kontantkort för mobilen, surfplattan och smartklockan. Det är en digital form av ett vanligt simkort som är inbyggt i enheten. Idag finns det flera mobiler och smartklockor på den svenska marknaden som stödjer e-sim.

Ett vanligt kontantkort är i huvudsak ett mikrochip som innehåller information om ditt telefonnummer och talar om för det mobila nätverket att du har lov att använda det. E-sim fungerar på samma sätt, men är inbyggt i enheten och kan programmeras om på distans. På så sätt kan du byta nummer och operatör mycket smidigare.

Idag har följande mobiltelefoner stöd: Samsung Galaxy Flip, Samsung Galaxy Fold, Samsung S20-modellerna och iPhone SE, iPhone XS, XR, XS Max, 11, 11 Pro och 11 Pro Max.

Google Pixel 2 var den första mobiltelefonen som hade stöd för e-sim, men den begränsades till den nordamerikanska marknaden.

Den senaste modellen Pixel 3 kan också hantera e-sim, men den är ännu inte tillgänglig i Sverige. Det går även att använda ett e-sim till olika smartwatches.

I Sverige finns det idag flera olika operatörer som erbjuder e-sim, som till exempel Telia, Halebop och Telenor.

Eftersom ett e-sim har flera fördelar kommer det med största sannolikhet att bli standard på den framtida mobilmarknaden. Det kommer dock inte ske inom en snar framtid, utan kommer förmodligen att användas vid sidan av vanliga simkort i några år framöver.

Ett e-sim kan kombineras med det bästa kontantkortet som passar dig, eftersom det går att använda ett fysiskt kontantkort samtidigt som man använder ett e-sim.

Det innebär att du till exempel kan ha företagets nummer på e-simkortet och ditt privata nummer på ett vanligt kontantkort.

Du kan enkelt växla mellan att ringa från ditt kontantkort eller e-sim, så det går att göra privata samtal från det ena och tjänstesamtal från det andra.

På så sätt är det även smidigt när du ska åka på resor utanför EU. Vanliga kontantkort fungerar vanligtvis inte i EU, men det går att köpa e-sim som fungerar i det land du befinner dig. Du får då ett lokalt nummer och kan ringa precis som alla lokalbor i landet.

Alternativet är att använda ett abonnemang som tillåter utlandssamtal. Du kan hitta rekommendationer på sådana abonnemang från Svamla, en sida som jämför olika kontantkort och abonnemang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

dropmagnifier