TechTag.se

Välj rätt webbhotell

Hur väljer jag webbhotell? 6 tips.

Att välja webbhotell kan vara en djungel. Det är dessutom ett beslut som du inte bör ta förhastat eftersom det är omständigt att både byta och lägga till fler leverantörer. Så hur ska du veta vilket webbhotell som passar just dig? Svara på de sex frågorna nedan så har du kommit en bra bit på vägen!

1. Vilket lagringsutrymme behöver du?

Denna fråga kan vara svår att besvara, men det handlar om hur stor din hemsida är eller kommer att bli. För att ge en utgångspunkt tar den här hemsidan upp 650kB (inklusive bilder).

Med andra ord behöver du troligtvis inte ett webbhotell som ger dig tiotals gigabyte i utrymme om du har en “vanlig” blogg eller enklare hemsida.

Den generella regeln är att ju fler foton, filmer och ljudklipp du har, ju mer utrymme behöver du i ditt webbhotell. Men några gigabyte räcker ganska långt för de flesta! Om du har en sida du vill "kopiera" så använd Pingdom för att ta reda på hur mycket plats den tar.

2. Hur många besökare räknar du med?

Mängden besökare avgör hur mycket data som kommer överföras från din hemsida och vilken trafikmängd du behöver hos webbhotellet.

Det finns webbhotell som har "obegränsad" trafik, men också de med gränser på till exempel 30GB, 100GB och 500GB. Dessa gäller vanligtvis per månad.

Trafikmängden räknar du enkelt ut genom att ta din hemsidas utrymme multiplicerat med antalet besökare du har per månad. Så medan utrymmet anger hur stor din sida är, avgör trafikmängden hur mycket den kan "spridas".

3. Vill du kunna återställa din hemsida?

Det finns alltid en risk att din hemsida försvinner från webbhotellets server. Det kan bero på flera saker: hårddisken kraschar, servern blir utsatt för en hackerattack eller så råkar ett program radera data, m.m.

Om din hemsida av någon anledning skulle försvinna kan vissa webbhotell återställa den från en aktuell back-up. Det finns även webbhotell som inte erbjuder någon back-up och då är din hemsida förlorad.

Så tänk igenom hur viktig din hemsida är för dig och vad det skulle innebära om den försvann!

4. Behöver du flera domäner?

Om svaret är nej kan du välja vilket webbhotell som helst. Men om svaret är ja behöver du ett alternativ som antingen ger dig en obegränsad mängd domäner eller det antal som passar dig.

5. Vilken kunskap har du? Och hur mycket support behöver du?

Denna fråga handlar egentligen om dina tekniska kunskaper och hur mycket tid du själv är villig att lägga på problemlösning.

Känner du att dina tekniska förmågor är begränsade och att du hellre vill spendera din tid på annat har du möjligheten att välja ett webbhotell med “1-klickinstallation” och supporttjänst.

6. Vad är du villig att betala?

Du vill förmodligen ha så mycket utrymme, trafik, back up, domäner och support du bara kan - om det hade varit gratis. Men frågan är vad du är beredd att betala för de olika komponenterna?

Det sista steget är att väga de olika önskemålen som du kommit fram till ovan mot varandra och kanske sänka kraven om du vill hålla nere kostnaden. Eller så menar du att bara det bästa är gott nog - och då behöver du ju inte fundera särskilt länge på denna frågan.

Jämför webbhotell eller hemsidebyggare som är det enklaste sättet att skapa en hemsida på.

Vanliga frågor och svar om Välj rätt webbhotell 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

pencildropmagnifier