TechTag.se

Hantering av mobila enheter med Duostation

Hantering av mobila enheter med Duostation

Mobile device management (MDM) för företag har blivit viktigare nu när fler mobila enheter kommer in i företagens nätverk från klienter eller medarbetare.

Företagets IT-avdelning ansvarar för hanteringen av mobila enheter och för att förenkla för dem finns det lättanvända verktyg. Duostation är ett sådant verktyg och man köper det i form av en tjänst. Det används idag av flera olika svenska kommuner och stora företag som till exempel OLW, RIksarkivet och Elajo för att nämna några.

Duostation är ett verktyg som har utvecklats av det svenska företaget ProgramDuon och det kan utföra det mesta som en IT-avdelning behöver. Verktyget är molnbaserat och kommer med all infrastruktur som organisationen behöver, så det enda som krävs är ett konto och en webbläsare.

Nya telefoner som registreras i systemet matchas automatiskt till rätt användare och det finns fullt stöd för iPhone/iPad, Android, Apple med macOS och Apple-TV. Duostation kan bland annat hantera dokumentation, övervakning, inventering, debitering, licenshantering och helpdesk.

Inventering är en av funktionerna och den låter användaren samla information om hur enheterna är konfigurerade, hårdvara och mjukvara. Informationen kan sedan presenteras i rapporter, sparas ner i PDF-format eller exporteras till Excel.

Duostation har ett antal färdiga rapporter som är redo att användas, som till exempel olika typer av teleoperatörer, modeller och de vanligaste apparna. Om användare behöver andra rapporter så kan det anpassas av Duostation.

Inventeringen sparar tid eftersom det tar bort behovet av att samla in och sammanställa informationen manuellt. Det gör även funktionen där användare kan importeras från Active Directory och/eller eDirectory för att sedan autentisera sig mot katalogtjänster som företaget vill använda.

Duostation låter systemet konfigurera enheterna centralt, så att alla användare får rätt konfiguration. Det går till exempel att konfigurera VPN, trådlösa nätverk och e-post samt mycket annat. Vill man fjärrinstallera appar så går det på några klick och det går både att installera egenutvecklade appar och sådana som har laddats ner från Google Play/App Store.

Deployment-funktionen låter administratören leta upp en app i appbutikerna genom en integrerad sökfunktion. Funktionen låter en även skapa genvägar till viktiga destinationer som till exempel supportnummer, hemsidor, instruktionsfilmer eller manualer.

Säkerheten är viktig när man arbetar med hantering av mobila enheter, men det är även det som kan vara mest utmanande när man arbetar med MDM. Duostation låter administratören styra regler för lösenord och låsningar centralt. Det går att låsa eller rensa mobila enheter automatiskt när fel lösenord matas in, samtidigt som det även går att rensa och låsa en eller flera enheter via högerklick.

Det ser till att företagets information alltid är säker. Det går även att styra vad användaren får göra med den mobila enheten, som till exempel om appar får installeras eller avinstalleras, om dataroaming är accepterat och om fabriksåterställning är okej.

Innehåll

dropmagnifier