TechTag.se

Utmaningen med IDN (å, ä, ö) Domäner

IDN domäner

När internet skapades för många år sedan byggdes också olika domäner upp. Problemet som uppkom "några år senare" var att de länder som har fler bokstäver än a-z fick lite problem. För svenskar innebar det att det inte gick att skapa domäner med å, ä eller ö men det innebar också problem för de som pratar arabiska, hebreiska, kinesiska, tamil och många fler språk. Inget stort mysterium eftersom internet främst utvecklades i USA.

Spola fram lite i tiden och nätet blev internationellt och det ställdes krav, IDN-domäner innehåller de "bortglömda" tecknen/bokstäverna, som kan vara kul för bland annat svenskar att ha. Normalt sett rekommenderas man ändå att ha en vanlig domän med bara a-z som möjlighet och peka om den till sin IDN domän eller tvärtom beroende på vad man föredrar. Detta eftersom e-postadresser inte kan innehålla å, ä eller ö vilket kan begränsa många och skapa en del nya lösningar på de utmaningar som kan tänkas uppstå.

Om du ska använda en IDN-domän kommer e-post-adresserna se ut nåt sånt här: info@xn--4cab5c.com istället för info@åäö.com – och det blir ju både fult och svårt för användaren. (Använd idnconverter.se för att konvertera dina IDN domäner till format för mail och andra iställningar) Så om du kan få tag på, i det här fallet, aao.com och åäö.com så har du viss valmöjlighet iallafall.

Kort och gott går det sedan år 2003 att köpa domännamn som innehåller de tre sista bokstäverna i alfabetet, å ä ö, (samt andra specialtecken från andra språk).

Med de nya domänändelserna kom dock ett nya problem, inte alla stödjer våra specialtecken.
Exempel på domäner som går att registrera med åäö
com, net, org, se, nu, info, co,, tv, sex, xyz, website och .name

Exempel på domäner som INTE går att registrera med åäö
in, online, store, tech, top, one, me, pro, cloud och bet

Det här är inte en fullständig lista såklart men visar ändå är lite blandat vilka domäner som man faktiskt kan registrera med åäö. Som tur är har de "viktigaste" toppdomänerna stöd för IDN.

Så vad är utmaningen?

Så utmaningen är alltså att välja rätt, IDN eller inte, att planera för framtiden helt enkelt. Även om man kan flytta sin sajt från en typ till en annan så är det mycket sällan det går perfekt. Du ska också se till att äga minst båda versionerna av din domän (aao och åäö) för du vill inte att nån snikig "domainer" kommer och snor en av versionerna.

Det kan också vara värt att ta kostnaden för .com och .nu till exempel, av samma anledning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll

dropmagnifier