CMS (Content Management System), på svenska även kallat innehållshanteringssystem, är informationssystem som är byggda för att hantera innehåll på till exempel webbplatser samt att publicera nytt innehåll på dessa.
Ett CMS gör det möjligt även för användare som saknar kunskap om hur man designar och publicerar webbsidor att publicera innehåll. Innehållshanteringssystemen har ofta ett väldigt användarvänligt gränssnitt, där användaren kan skriva sin text och lägga till bilder och liknande i artiklar.
Dessa artiklar hanteras sedan av CMS:et, som håller koll på hur artiklarna förhåller sig till varandra samt hur de ska visas på webbplatsen. En vanlig användning av den här typen av system är på bloggar, där innehållet snabbt skulle bli för stort för att hantera utan ett innehållshanteringssystem.
Statistik från augusti 2016 visar att Joomla används på 2,7 procent av världens alla webbsajter och på 6,1 procent av de webbplatser som använder sig av ett CMS. Joomla! kommer från swahilins jumla och betyder “alla tillsammans” eller “som en helhet”.
Det är ett fritt innehållshanteringssystem med öppen källkod, där alla i gemenskapen inbjuds till att bidra till utvecklingen av projektet. Användare kan till exempel svara på frågor i det officiella forumet, skriva översättningar och annan dokumentation, utveckla tillägg och teman, eller rapportera och fixa buggar i systemet.
Den första versionen (1.0) av Joomla släpptes i september 2005 och den senaste versionen, som släpptes i juli 2016, är 3.6. Cirka 8 000 tillägg till systemet har släppts och finns att ladda ner på den officiella hemsidan, där man också kan ladda ner olika mallar till sin Joomla-drivna webbplats. Det finns också mängder av mallar och tillägg att ladda ner från andra webbplatser, varav många är helt gratis och vissa kostar en slant.
Många webbhotell tillhandahåller idag enklicksinstallation för Joomla, vilket är ett enkelt och smidigt sätt att installera systemet på. Det går också att ladda ner systemets filer från Joomlas officiella webbplats samt svenska språkfiler och manuellt installera dessa på sitt webbhotell.
WordPress är världens största innehållshanteringssystem och används på var fjärde webbplats världen över (26,6 procent).
Av de webbplatser som använder ett CMS är WordPress det system som används i 59,5 procent av fallen. WordPress är ett fritt CMS med öppen källkod där användarna, precis som i Joomla-gemenskapen, uppmuntras att bidra på olika sätt för att föra utvecklingen framåt.
På WordPress webbplats finns drygt 46 000 tillägg och otaliga teman tillgängliga för gratis nedladdning eller mot betalning. Det finns också en hel uppsjö med sidor som erbjuder gratisteman och premiumteman som man kan ladda ner och installera.
Version 0.7 blev i maj 2003 den första versionen av WordPress att släppas och i augusti 2016 släpptes den nuvarande versionen: 4.6. En stor fördel med WordPress är att en av de ledande e-handelslösningarna, WooCommerce, finns att installera som ett gratis tillägg.
WordPress kan antingen installeras manuellt, genom att man laddar ner de filer som krävs från systemets webbplats. Systemet är som standard på engelska men svenska översättningsfiler finns att ladda ner gratis.
Filerna laddar du sedan upp på din webbserver och startar där installationsprocessen. Många webbhotell erbjuder också möjligheten till enklicksinstallation av WordPress, vilket många upplever som ett enklare alternativ till den manuella installationen.
På WordPress.com, som ägs och drivs av företaget Automattic, kan man också starta en gratis WordPress-blogg eller betala för premiumfunktioner.
I gratisversionen är du begränsad till ändelsen wordpress.com i domännamnet men som premiumkund kan du köpa en egen domän eller koppla en befintlig sådan till din webbplats.
En fördel med WordPress.com är att det är väldigt enkelt för nya användare att komma igång med sin blogg med denna lösning. En nackdel är dock att du bara har ett begränsat antal teman att välja bland och saknar möjligheten att installera nya teman och tillägg.
Såväl Joomla som WordPress är båda utmärkta innehållshanteringssystem som lämpar sig väl för de flesta syften. Med tanke på att WordPress är aningen mer användarvänligt, betydligt mer använt världen över samt har fler tillägg och teman, får det ändå anses vara det ledande innehållshanteringssystemet.
Joomla är dock enklare att använda än vissa andra CMS:er, som exempelvis Drupal, och är inte på något sätt ett dåligt val av CMS. Både WordPress och Joomla gör ett bra säkerhetsarbete, där de snabbt och effektivt täpper till de säkerhetsluckor som oundvikligen uppstår.
I slutändan handlar det mycket om preferenser vilket CMS man föredrar över något annat och hur pass lång erfarenhet man har av ett system kan förstås väga över till fördel för ett CMS gentemot ett annat.
Innehåll